12/2009

23.12.2009 – Světlo dorazilo z Betléma do Poruby

Zástupci skautů přivezli den před Vánocemi porubské radnici plamínek Betlémského světla. To doputovalo do Ostravy 17. prosince, kde si ho na nádraží ve Svinově převzaly zhruba tři desítky skautů.

21.12.2009 – Informační tabule nabízejí aktuální informace městské policie

Důležité informace a kontakty na městskou policii mohou Porubané získat z nových tabulí na ulici 17. listopadu u nákupního střediska Duha a na Nezvalově náměstí. Informační tabule jsou součástí projektu Bezpečnější Ostrava, který je financován z rozpočtu Ministerstva vnitra ČR a z rozpočtu města Ostravy.

17.12.2009 – Rozpočet Poruby na příští rok je vyrovnaný, obvod investuje do oprav ulic, náměstí i škol

Rozpočet městského obvodu Poruba počítá na příští rok s příjmy i výdaji ve výši zhruba 318 milionů korun. Tuto částku dnes schválili na svém zasedání porubští zastupitelé. Přestože sestavování rozpočtu ovlivnila ekonomická krize, plánované investiční akce nejsou ohroženy. Patří mezi ně především zateplení a modernizace devatenácti budov škol a školek, rekonstrukce ulic a náměstí či postupná výměna oken v obecních bytech.

16.12.2009 – Na porubskou radnici přišlo poštou živé morče
18 3 2014

16.12.2009 – Na porubskou radnici přišlo poštou živé morče

Překvapení dnes zažily pracovnice porubské radnice, když převzaly od kurýra balík adresovaný odboru péče o občany. Uvnitř krabice se choulilo živé morče. Podobný případ porubští úředníci nepamatují.

16.12.2009 – Hodiny porubského Oblouku řídí Frankfurt nad Mohanem
18 3 2014

16.12.2009 – Hodiny porubského Oblouku řídí Frankfurt nad Mohanem

Ciferník hodin ve věži porubského Oblouku po dvaceti letech opět svítí a ručičky ukazují přesný čas. Radnice se rozhodla hodiny „porubské vstupní brány“ po dvaceti letech zrekonstruovat a investovala do jejich opravy téměř osmdesát tisíc korun.

10.12.2009 – Studie řeší nedostatek parkovacích míst

Téměř jednu a půl miliardy korun a plochu o velikosti 33 fotbalových hřišť by potřebovala Poruba, aby uspokojila poptávku všech řidičů po parkovacích stáních. Tvrdí to odborná studie, kterou si obvod nechal vypracovat u Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava. Studie má pomoci vyřešit problémy s nedostatkem parkovacích stání. Navrhuje několik způsobů, jak navýšit kapacitu míst pro automobily a ulevit přetíženým lokalitám.

8.12.2009 – Sleva na nájemném vyvolala velký ohlas

Masivní zájem nájemníků obecních bytů zaznamenala porubská radnice poté, co lidem nabídla možnost získat padesátiprocentní slevu z navýšení regulovaného nájemného v obecních bytech na rok 2010. Výhodnější platební podmínky přislíbil městský obvod těm nájemníkům, kteří v posledních dvou letech opakovaně nedlužili úhradu za nájemné a služby s ním spojené.

8. 12. 2009 – Když se práce stane koníčkem
18 3 2014

8. 12. 2009 – Když se práce stane koníčkem

Ivana Slivková si vybrala pomoc lidem za své povolání – pracuje v oddělení ochrany dětí a mládeže porubského úřadu. Sociální oblasti se však věnuje nejen v zaměstnání, ale také ve volném čase. Letos v létě vyrazila do oblasti Ladakh na severu Indie, aby pomáhala se školní výukou dětí ve vesničce Mulbekh. Vesnice má zhruba 200 domů a lidé tu žijí skromně. Doma mají pouze nejnutnější vybavení, jedí rýži a luštěniny a elektřina funguje dvě hodiny ráno a dvě hodiny večer. Místní školu z nepálených cihel, ve které jsou malé a tmavé třídy, navštěvuje zhruba sto padesát dětí a vede ji pokrokový ředitel.