12.3.2009 – Starosta pasoval prvňáčky na čtenáře

Porubští prvňáčci dnes v pobočce městské knihovny na Opavské ulici slavnostně vstoupili mezi čtenáře. Do cechu čtenářského je pasoval za pomoci knihovnického maskota Máničky starosta Poruby Lumír Palyza. Malí knihomolové se netajili tím, že nejraději listují pohádkami a dobrodružnými příběhy.

12.3.2009 – Starosta pasoval prvňáčky na čtenáře

Starosta Poruby Lumír Palyza přečetl dětem pohádku o Otesánkovi.

 

„Nejlepší je Čtyřlístek a Kozí příběh,“ odpovídaly svorně děti na otázku, která kniha se jim nejvíc líbí. Pasování do řad čtenářů bylo vyvrcholením týdenního programu, který knihovna pro prvňáčky připravila. Ti se seznamovali s fungováním knihovny a mohli se zdarma zaregistrovat. „Rád slyším, že v době internetu, mobilů a dalších technických vymožeností zůstává kniha dobrým přítelem dětí,“ řekl starosta a prvňáčkům přečetl kousek příběhu o Otesánkovi z knihy České pohádky. Ta je jednou ze čtyřiceti tisíc svazků, kterými pobočka městské knihovny na Opavské ulici disponuje.

Tato pobočka prošla v posledních dvou letech rozsáhlou rekonstrukcí. V nové podobě se čtenářům otevřela před třemi měsíci. „Díky zvětšení prostoru knihovny jsme mohli rozšířit nabídku knih, čtenáři se dočkali i studovny a nových počítačů s připojením k internetu. Nové počítače dostalo i dětské oddělení, které se navíc rozšířilo o prostory vhodné k hrám a odpočinku,“ uvedla vedoucí porubských poboček městské knihovny Markéta Balejová s tím, že dětských čtenářů naštěstí neubývá.