14.9.2009 – V létě byli lidé zapomnětlivější, úschovna praská ve švech

Úschovna ztrát a nálezů porubské radnice je po prázdninách zcela zaplněna. Lidé během letních měsíců ztráceli mobily, deštníky, peněženky i svršky. Nejvíce věcí zapomněli v dopravních prostředcích.

„V červenci a srpnu jsme zaevidovali přibližně sto nově nalezených předmětů. Bylo to především oblečení, klíče, deštníky a také mobilní telefony,“ uvedla pracovnice porubské radnice Martina Kryková. Tři čtvrtiny z těchto věcí lidé zapomněli v tramvajích či autobusech.

O tom, že jsou lidé v letních měsících nepozornější, svědčí i zvýšený počet dotazů týkajících se ztracených věcí. „Občané v posledních týdnech často telefonují a chodí se osobně ptát, jestli u nás nejsou uschovány například klíče od auta nebo doklady,“ doplnila Kryková. Pokud si někdo přijde vyzvednout ztracený předmět, musí prokázat, že mu věc skutečně patří, například podrobným popisem předmětu či dokladem o jeho koupi.

Nalezené předměty jsou ze zákona skladovány v úschovně šest měsíců, hotovost na depozitním účtu. O každém nalezeném předmětu sepíší porubští úředníci protokol. „Zapíšeme si údaje o nálezci, ale pokud chce zůstat v anonymitě, jeho přání pochopitelně respektujeme. Všechny nalezené věci vede úřad v evidenci půl roku, poté se úředně skartují a jsou zlikvidovány. Likvidace se netýká dokladů, průkazek zdravotních pojišťoven nebo platebních karet. Tyto doklady jsou odeslány institucím nebo odborům, které je vydaly,“ vysvětlila Kryková.

Mezi nejcennější předměty uložené v úschovně patří jízdní kolo, autorádio, nové typy mobilních telefonů a harmonium.

 

Pracovníci porubské radnice žádají všechny občany, kteří v Porubě nalezli či ztratili nějaký předmět, aby se obrátili na radniční úschovnu ztrát a nálezů, a to buď osobně nebo na tel. čísle 599 480 642 – Martina Kryková.