20.11.2009 – Poruba vyhlásila v pěti základních školách chřipkové prázdniny

Pět základních škol v Porubě zůstane příští týden uzavřeno. Městský obvod v nich dnes s platností od příštího pondělí vyhlásil chřipkové prázdniny. Důvodem je nárůst počtu akutních respiračních onemocnění. Nemocnost v pěti uzavřených základních školách překročila hranici třiceti procent.

„Situaci na našich základních školách jsme v posledních dnech důkladně monitorovali a vývoj nemocnosti nás přiměl k přijetí opatření, které nemá v novodobé historii obvodu obdoby. Dnes jsme v součinnosti s hygieniky přistoupili k vyhlášení chřipkových prázdnin v pěti z dvanácti základních škol, u kterých jsme zřizovatelem. Jde o ty školy, kde nemocnost dětí překročila hranici třiceti procent,“ uvedl starosta Lumír Palyza. Jak zdůraznil, rozhodnutí o uzavření škol předcházelo pečlivé zvažování, a to především s ohledem na rodiče zdravých dětí.

Opatření se týká základních škol Porubská 831 a 832, J. Valčíka, J. Šoupala a K. Pokorného. Chřipkové prázdniny potrvají v těchto školách od 23. listopadu do 27. listopadu. „Nejvíce nemocných dětí je v základní škole na ulici J. Šoupala. Ještě před dvěma dny zde byl počet nemocných žáků okolo dvaceti procent, nyní už je to čtyřicet procent,“ řekl místostarosta pro školství Jan Dekický. Podle něj není vyloučeno, že se počet uzavřených škol v příštích dnech může zvýšit. „Vývoj nemocnosti budeme i nadále sledovat a v případě potřeby rozšíříme opatření i na další školy. Věříme však, že týdenní prázdniny pomohou situaci stabilizovat,“ uzavřel Dekický.