10.5.2007 – Pozor na falešné „koledníky“

Charita Ostrava zaznamenala v městském obvodu Ostrava–Poruba případy falešných „koledníků,“ kteří se snaží nelegálně získat od lidí peníze. Prokazují se falešným dokladem a oslovují lidi také přímo v jejich domácnostech. Není vyloučeno, že se pohybují také v dalších obvodech města Ostravy.

Upozorňujeme, že veřejné sbírky podléhají zákonu č. 117/2001 Sb. o veřejných sbírkách a musí být povoleny příslušných Krajským úřadem. Osoby, které peníze žádají se musí být schopny prokázat průkazkou pořádající organizace se jménem a příjmením vybírajícího, podpisem statutárního zástupce a číslem občanského průkazu. Číslo občanského průkazu vybírajícího musí souhlasit s číslem uvedeným na průkazce. Ve skupině vybírajících musí být alespoň jedna osoba schopna prokázat se průkazkou a občanským průkazem. Výběr peněz je možný pouze do úředně zapečetěných pokladniček, které zapečetil místně příslušný magistrát, městský nebo obecní úřad.
„Charita Ostrava si váží všech, kteří finančně podporují sociální aktivity naší i dalších humanitárních organizací. Bohužel se však objevují lidé, kteří jsou schopni zneužívat důvěry dárců, kteří nám pomáhají pomáhat. Prosím tedy lidi oslovené s žádostí o příspěvek, aby si vždy ověřili zapečetěnou pokladničku a totožnost vybírající osoby“ doporučil všech případným dárcům Martin Pražák, ředitel Charity Ostrava.