21.5.2007 – Hlavní třídu oživil Běh Terryho Foxe

Na porubské Hlavní třídě se v pátek 18. 5. 2007 běhalo pro dobrou věc. Základní škola Dětská 915 pořádala pod záštitou porubského úřadu druhý ročník Běhu Terryho Foxe, spojeného se sbírkou peněz na výzkum, prevenci a léčbu rakoviny. Běh v délce zhruba 1500 metrů slavnostně zahájil porubský starosta Miroslav Novák.

 „Účelem této humanitární akce je nejen získání finančních prostředků na boj se zákeřnou chorobou, ale i předání lidského poselství mladým lidem,“ uvedl starosta Miroslav Novák. Účastníci mohli úsek trati od porubského kruhového objezdu na Běh Terryho FoxeHlavní třídě po ulici Francouzskou uběhnout, symbolicky ujít nebo ujet na kolečkových bruslích či kolech.
Někteří úsek proběhli i vícekrát, zatímco jim jejich učitelé stopovali čas, maminky s kočárky prošly středový pás Hlavní třídy pomalým krokem. „Na akci jsem byla už loni, kdy jsem ještě byla žačkou ZŠ Dětská. O dnešním běhu jsem se dozvěděla od bývalých učitelek a přišla jsem i s kamarádkami,“ prozradila účastnice Tereza Kunáthová.
„Běh Terryho Foxe je během nesoutěžním. Akce se může zúčastnit každý bez omezení věku - od seniorů až po novorozence,“ sdělila Božena Zedková, ředitelka pořádající školy. Letošního Běhu Terryho Foxe na Hlavní třídě se zúčastnilo zhruba 1 500 zájemců.


Kanaďan Terry Fox zemřel ve 23 letech na rakovinu. Před smrtí po amputaci nohy absolvoval trasu dlouhou 5565 kilometrů napříč Kanadou. Po intenzívním tréninku a pečlivé přípravě se Terry Fox 12. dubna 1980 vydal z východního pobřeží kanadské provincie Newfoundland na trať „maratonu naděje“. Za 143 dní uběhl 5565 km, denně absolvoval dávku téměř rovnou délce maratonské tratě. Svůj boj se zákeřnou nemocí nevyhrál, ale probudil v tisících lidech na celém světě solidaritu a touhu pomáhat. Běh Terryho Foxe se každoročně pořádá po celém světě. V České republice je organizován od roku 1993 na více než 200 místech.