10.2.2009 – Prvňáčci budou denně dojíždět i desítky kilometrů

Havířov, Karviná, Frýdek-Místek. I to jsou města, ze kterých budou od září dojíždět do porubských základních škol noví prvňáčci. Snaha zajistit dětem kvalitní vzdělání a pestré vyžití vede řadu rodičů k rozhodnutí překonávat denně vzdálenost desítek kilometrů. Vyplývá to z letošních zápisů dětí do prvních tříd v Ostravě-Porubě.

10.2.2009 – Prvňáčci budou denně dojíždět i desítky kilometrů

Lednové zápisy prvňáčků na Základní škole J. Valčíka, která je zaměřená na hudební výchovu.

 

Zápisů se na dvanácti porubských základních školách, jejichž zřizovatelem je městský obvod, zúčastnilo letos v lednu 761 dětí. Desítky z nich budou od září dojíždět do školy z okolních obvodů, obcí i měst. Nezřídka jde o místa, která jsou od druhého nejlidnatějšího ostravského obvodu vzdálená i desítky kilometrů. „Děti, které se k nám letos zapsaly, mají uvedeno trvalé bydliště například v Klimkovicích, Karviné, Havířově, Lhotce u Opavy či Olbramicích,“ říká ředitelka základní školy na Porubské ulici 831 Milena Walderová.

Rodiče potvrzují, že jsou ráno ochotni urazit vzdálenost až třicet kilometrů, aby doprovodili dítě do vybrané školy, a odpoledne překonat stejnou vzdálenost zpět. Ročně takové cestování představuje přibližně patnáct tisíc kilometrů. „Rodiče se při výběru školy více soustředí na její kvalitu, než na vzdálenost. Jsme rádi, že porubské základní školy jsou vyhledávané rodinami z celého regionu. Domnívám se, že důvodem je nejen kvalitní výuka, ale i široká nabídka zájmových aktivit. Každá z našich základních škol má své specifické zaměření. Kromě sportovně, jazykově a výtvarně zaměřených škol nabízíme možnost vzdělání také v ekologicky či hudebně orientované škole,“ říká místostarosta Poruby Jan Dekický (ODS).

Podle ředitelů vzdělávacích zařízení přispívá k výběru základní školy také doporučení známých, propracovaná webová prezentace či zdravé stravování. „Určitou roli sehrávají i starší sourozenci, kteří jsou ve škole spokojeni,“ doplňuje ředitelka základní školy na ulici K. Pokorného Dana Kaniová.

Letos zaznamenali pedagogové porubských škol i dva kuriózní případy zápisů. V jednom případě šlo o dítě pobývající v posledních dvou letech s rodinou ve Venezuele, ve druhém případě kontaktovali školu rodiče žijící s dcerou předškolního věku v Belgii.