23.4.2009 – Ulice procházejí rekonstrukcí

Další ulice v porubském obvodu dostávají novou tvář. Po Alšově ulici radikálně změnila svůj vzhled také ulice Budovatelská. Komplexní rekonstrukce přinesla obyvatelům nové chodníky a kvalitní povrch silnice, moderní veřejné osvětlení, a úpravu zeleně. Podobné proměny se letos dočkají ulice Urxova a Čs. exilu.

23.4.2009 – Ulice procházejí rekonstrukcí

Omlazení šedesát let staré ulice, po které lidé volali kvůli dezolátnímu stavu chodníků, silnice a infrastruktury, začala v srpnu loňského roku. Nyní probíhají finální úpravy. „Jsem rád, že zmizely ty staré přerostlé stromy, i když vím, že starší generace může mít jiný názor. Jako motorista vítám rozšíření parkovacích míst, protože hlavně večer byl s parkováním v ulici obrovský problém,“ konstatuje Ondřej Kolínek, obyvatel Budovatelské ulice. „Myslím, že by tu mohlo být míst k parkování ještě víc, ale to by asi bylo na úkor zeleně. Dobře je vyřešené i nové veřejné osvětlení, které z jedné strany osvětluje cestu a z druhé chodníky, takže je tu bezpečněji,“ dodává Kolínek.

Podle místostarosty Poruby Petra Mihálika si rekonstrukce Budovatelské ulice vyžádala 10,5 milionu korun z městského rozpočtu. „Pro letošní rok se nám podařilo zajistit peníze na opravu dalších porubských ulic. V dubnu jsme zahájili rekonstrukci ulice Urxovy, v červenci by pak měla začít komplexní oprava ulice Čs. exilu,“ sdělil Mihálik.

 

Rekonstrukce ulic Budovatelské a Urxovy je součástí projektu První komplexní rekonstrukce porubských ulic od dob výstavby I. porubského obvodu v 50. letech 20. století. Projekt zahrnuje opravu pěti ulic - Alšovy, Budovatelské, M. Kopeckého, Čs. exilu a Urxovy. Cílem je zkvalitnění prostředí bydlení a zvýšení komfortu i bezpečnosti obyvatel. Alšova ulice prošla rekonstrukcí na přelomu let 2007 a 2008. Zahájení rekonstrukce ulice M. Kopeckého znemožnilo rozhodnutí České inspekce životního prostředí z února letošního roku.