7.4.2009 – V Porubě přibývá „problémových nájemníků“

Jako místo trvalého pobytu mají uvedenou některou z adres v Ostravě-Porubě. Přesto zde ve skutečnosti nežijí a mnohdy na užívání bytu ztratili právo. Takových lidí každým rokem rapidně přibývá a často způsobují vlastníkům bytů vážné potíže. Porubská radnice proto apeluje na vlastníky bytů, aby takové „mrtvé duše“ co nejdříve odhlásili.

„Vyzýváme bytová družstva i soukromé majitele bytů, aby prověřili, jestli právě u nich nemají nahlášený trvalý pobyt problémoví nájemníci. Pokud na ohlašovně požádají o zrušení trvalého pobytu takovým osobám, mohou se vyhnout řadě nepříjemností,“ upozorňuje Zdeněk Pavlíček z odboru správních činností.

Podle něj je kámen úrazu v tom, že majitelé bytů mnohdy vůbec netuší, že má na jejich adrese nahlášen trvalý pobyt ještě někdo další, kdo v bytě nežije. Často jde o důsledek nevyjasněných partnerských a rodinných vztahů. Starší lidé například přenechají byt někomu z příbuzenstva, ale na jejich adrese zůstane nahlášen například syn nebo vnuk, který ale v bytě ve skutečnosti nežije. Noví majitelé bytu jsou pak nemile překvapeni, když jim u dveří zazvoní exekutoři či policisté, kteří hledají nezvedeného nájemníka na adrese jeho trvalého bydliště. „To jsou ale extrémní případy. Většinou lidé tyto „mrtvé duše“ odhalí dříve, než dojde k takovým nepříjemnostem. Pokud v bytě dotyčná osoba ve skutečnosti nežije a má zde pouze adresu trvalého pobytu, pak může vlastník bytu nebo i bytové družstvo písemně požádat úřad, aby údaj o místě trvalého pobytu zrušil,“ doplnil Pavlíček s tím, že jen loni porubská radnice vyřizovala těchto žádostí téměř čtyři sta.

Nejvíce žádostí o zrušení trvalého pobytu takovým osobám eviduje úřad po volbách. Lidé zjistí, že jim do schránky přijdou volební lístky na jméno člověka, který v jejich bytě nežije a přicházejí na radnici situaci řešit. „Chceme předejít náporu žádostí po červnových volbách do evropského parlamentu, proto už nyní žádáme majitele bytů a bytová družstva o prověření „mrtvých duší“. Žadatel musí doložit oprávněnost návrhu na zrušení trvalého pobytu jiné osobě náležitými doklady,“ připomíná Pavlíček. Podle něj je nutné si připravit například nájemní smlouvu, rozhodnutí soudu či doklad o majetkoprávním vypořádání.

Úřad o žádosti rozhodne ve správním řízení nejpozději do třiceti dnů. Pro složité případy, kdy je například nutné předvolat svědky, má vyhrazenou lhůtu šedesáti dnů. Osobu, která se ve skutečnosti zdržuje neznámo kde, pak zaeviduje ve svém sídle. Lidí, kteří mají v kolonkách „trvalý pobyt“ uvedenu adresu porubského úřadu, je nyní zhruba 1800.