24.4.2009 – Úklidová četa nasbírá denně půl tuny odpadků

Půl tuny odpadků nasbírá denně v ulicích úklidová četa porubské radnice. Ta se do jarní očisty obvodu pustila na začátku tohoto měsíce, následovat ji bude komplexní strojní čištění ulic, které startuje v pondělí 27. dubna.

24.4.2009 – Úklidová četa nasbírá denně půl tuny odpadků

Strojní čištění se dotkne především řidičů, kteří musí počítat s omezeními. „Žádáme motoristy, aby respektovali dočasné dopravní značení. Svá vozidla mohou odstavit na parkovišti v ulici B. Nikodéma, u sportovního areálu na Skautské ulici, v areálu průmyslové zóny Nad Porubkou nebo u baseballového hřiště na Průběžné ulici,“ uvedla Ilona Konečná z odboru technického a provozního porubské radnice. Dodala, že auta zaparkovaná v areálu Nad Porubkou bude střežit mobilní kamerový systém a posílené policejní hlídky. Ty budou také dohlížet na dodržování dočasného dopravního značení. Řidičům, kteří nebudou respektovat značky a svá auta nepřeparkují, hrozí pokuta a odtažení vozu.

Strojní technika vyčistí jako první Francouzskou ulici a pokračovat bude směrem k ulici 17. listopadu. Úklid startuje každý den v sedm hodin ráno a končí osmou hodinou večerní. Obyvatelé ulic se o plánovaném čištění dozví s dostatečným předstihem prostřednictvím přenosných dopravních značek a vylepením letáčků ve vchodech domů. Kompletní jarní úklid chodníků a silnic potrvá do konce května.

Zatímco strojové čištění stovek kilometrů chodníků a silnic svěřil městský obvod Poruba soukromé firmě, péči o veřejná prostranství obnášející i sbírání odpadků si zajišťuje vlastními silami. Na starost ji má pracovní četa, která v současné době čítá třicet pracovníků. „Čtrnáct z nich, kteří mají na starosti úklid, denně nasbírá až šest desítek pytlů, do kterých se vejde zhruba osm kilogramů odpadků. Za jednu směnu tedy uklidí z veřejných prostranství téměř půl tuny odpadků,“ poznamenal Tomáš Vojtkulák z odboru technického a provozního.