3.4.2009 – Poruba hostí unikátní výstavu historických pohlednic

Unikátní výstavu bude od pondělí 6. dubna hostit Galerie na schodech porubské radnice. Návštěvníci budou mít jedinečnou příležitost prohlédnout si reprodukce poštovních pohlednic starých i více než sto let. Ty mapují původní podobu i dynamické změny Poruby.

3.4.2009 – Poruba hostí unikátní výstavu historických pohlednic

Jiří Lexa při přípravě výstavy historických pohlednic.

„Historické pohlednice můžeme vystavovat zejména díky obyvatelům Poruby, kteří nám je zapůjčili nebo darovali. Fotografie a obrázky na poštovních lístcích připomenou pamětníkům domy, ulice a zákoutí, která se zcela změnila, nebo už neexistují,“ uvedl předseda Letopisecké komise Rady městského obvodu Poruba Jiří Lexa. Právě on přišel s nápadem expozici nazvanou Jede, jede poštovský panáček uspořádat. Pohlednicím, které zachycují druhý nejlidnatější ostravský obvod, podle něj nejvíce přála výstavba této části severomoravské metropole v padesátých letech minulého století. Poštovní lístky v té době zaplňovaly záběry rodící se nové Poruby, převážně prvního a druhého stavebního obvodu.

I přes masivní výstavbu dalších částí Poruby zůstávají motivy na pohlednicích stejné i dnes. „Až na malé výjimky převládají záběry Oblouku, Věžiček a Hlavní třídy,“ konstatoval Lexa s tím, že s rozmachem mobilních telefonů se počet zaslaných a tím pádem i vydávaných pohlednic začal výrazně snižovat. „Přesto dochází k renesanci zájmu o pohlednice jako zvláštní druh uměleckého díla. V rámci sběratelské činnosti se rozvinula nová lidská aktivita, která se vykrystalizovala v samostatný obor s názvem filokartie. Věnují se jí jak jednotlivci, tak instituce zabývající se ochranou kulturního bohatství,“ dodal Lexa.

Ojedinělou expozici pohlednic, která je obohacena o soubor poštovních známek s portréty představitelů státu od Rakouska-Uherska až po současnost, mají návštěvníci možnost vidět až do 15. května 2009.