9.4.2009 – Jarní akce probudí Hlavní třídu

Hlavní třídu, široký bulvár v centru Poruby, oživí v jarních měsících kulturní a sportovní akce pro veřejnost. Dubnový Den Země, kterým jarní zábavu na Hlavní třídě startuje, vystřídají v květnu den paralympiků, florbalová exhibice, výstava vojenské historické techniky, den bezpečné jízdy a skoky o tyči. Vyvrcholením jarního programu budou červnové závody na kolečkových bruslích spojené s velkou show pro veřejnost.
9.4.2009 – Jarní akce probudí Hlavní třídu

„Na Hlavní třídu soustřeďujeme akce, o nichž jsme přesvědčeni, že do tohoto prostoru patří. Jako nejvhodnější se nám jeví právě sportovní exhibice, které jsou pro diváky velice atraktivní a přitom nijak výrazně neomezí dopravu ani bydlení v této části Poruby. Akce masovějšího charakteru se naopak snažíme přesunout do vhodnějších míst. Porubská pouť proto letos proběhne naproti hypermarketu Interspar,“ uvedl starosta Poruby Lumír Palyza.

První z jarních akcí, které Hlavní třída bude hostit, je Den Země. Ve čtvrtek 23. dubna se Porubané mohou těšit na módní přehlídku modelů vyrobených z odpadů, divadelní představení a vystoupení pěveckého sboru Porubský slavíček. Organizátoři návštěvníkům představí dobroty ze zdravé výživy, poradí houbařům a změří kvalitu ovzduší.

Začátkem května bude Hlavní třída patřit Dni s vojenskou historickou technikou. Na všechny návštěvníky dýchne historie v podobě vojenských vozidel z doby druhé světové války i dob okupace naší země vojsky Varšavské smlouvy. O technice podají zasvěcený výklad nadšenci historie v dobových uniformách. V sobotu 16. května ovládnou Hlavní třídu doprovodné akce k Mistrovství světa ve sledge hokeji, o týden později propukne poblíž kruhového objezdu exhibiční turnaj ostravských florbalistů a hokejistů spojený s náborem nejmladších sportovců. Hokejisty a florbalisty vystřídají na Hlavní třídě skokani o tyči. Jejich závodům bude patřit úterý 26. května. „Pro závody připravíme speciální rozběžiště a doskočiště pro skok o tyči. Poprvé v historii bude na veřejném prostranství k vidění i exhibice vzpěračů,“ řekl zástupce organizátorů Ostravského sportovního dne Stanislav Šuška.

Odpoledne 29. května centrum Poruby přivítá studenty Jazykového gymnázia Pavla Tigrida, kteří budou v rámci projektu Malé granty – T-Mobile ve spolupráci s policií, hasiči a zdravotníky propagovat jízdu bez nehod a dodržování pravidel silničního provozu.

Jarní program na Hlavní třídě vyvrcholí v sobotu 7. června, kdy bude Ostrava hostit Světový pohár v inline maratonu. Pro návštěvníky připravili organizátoři volnou projížďku, dětské závody, Fitness desítku pro amatéry a štafetu. Doprovodnou show doplní škola bruslení.

 

Akce na Hlavní třídě

23. dubna     Den země

8. května       Den s vojenskou historickou technikou 

16. května     Doprovodný program k MS ve sledge hokeji

23. května     Florbalová exhibice

26. května     Skokanská exhibice

29. května     Studentské odpoledne bezpečného silničního provozu

7. června       In-line maraton