4.9.2009 – Poruba má nový sportovní areál

Na místě zastaralého sportoviště u Základní školy na Ukrajinské ulici v Porubě vyrostl multifunkční sportovní areál za téměř třináct a půl milionu korun. Bude sloužit nejen žákům školy, ale v odpoledních hodinách a o víkendech také veřejnosti.
4.9.2009 – Poruba má nový sportovní areál

Ministerstvo financí poskytlo v rámci Finančního mechanismu Norska statutárnímu městu Ostrava – městskému obvodu Poruba dotaci na zabezpečení realizace individuálního projektu s názvem Multifunkční hřiště u ZŠ Ukrajinská p. č. 991 v Ostravě – Porubě v celkové maximální výši 359 922 EUR.

„Městskému obvodu se podařilo na realizaci stavby získat grant z norských fondů ve výši téměř devíti milionů korun. Norské fondy – logoZbývají částku dofinancovalo statutární město Ostrava,“ sdělil porubský starosta Lumír Palyza. Práce na výstavbě moderního sportovního areálu začaly letos v březnu a trvaly půl roku. Během této doby se nevyhovující prostory proměnily v multifunkční komplex hřišť na tenis, volejbal, basketbal, házenou a malý fotbal. Součástí sportoviště je také běžecký ovál. V odpoledních hodinách a o víkendech, kdy je areál přístupný veřejnosti, bude na bezpečnost provozu dohlížet správce.

První velkou akcí, která otestovala kvality nového sportovního zařízení, byl páteční celoškolní sportovní den, který zorganizoval ředitel základní školy Petr Neshoda s týmem pedagogů. „Areál školního hřiště byl zastaralý a velmi náročný na údržbu. Práce proběhly díky hezkému počasí rychle a jsem rád, že můžeme hned v začátku nového školní roku poskytnout našim žákům atraktivní místo pro sportovní vyžití,“ konstatoval Neshoda.

Vybudování multifunkčního areálu v této lokalitě je o to přínosnější, že ho budou moci využívat i hendikepované děti. ZŠ Ukrajinská se totiž zabývá integrací dětí s poruchou autistického spektra do běžné výuky.

 

V letech 2007–08 byla v Porubě rekonstruována dvě hřiště v areálech základních škol K. Pokorného a A. Hrdličky, na které obvod získal dotace ve výši dvou milionů korun z Nadace ČEZ. Sedm milionů korun na jejich výstavbu poskytlo statutární města Ostrava.