14.10.2009 – Poruba bude mít pět kruhových objezdů

Na ulicích Slavíkové a Průběžné vyrůstají od prázdnin dva nové rondely. Zatím jsou v Porubě okružní křižovatky tři – na Hlavní třídě, ulici Bedřicha Nikodéma a Nad Porubkou. Nejnovější rondel na ulici Bedřicha Nikodéma slouží řidičům od října loňského roku.

14.10.2009 – Poruba bude mít pět kruhových objezdů

Práce na kruhových objezdech na ulici Slavíkové a Průběžné začaly letos v srpnu a září, ukončeny by mohly být v tomto roce. Náklady na výstavbu ve výši zhruba dvanácti milionů korun poskytlo Statutární město Ostrava.

„Vybudováním dalších kruhových objezdů se v porubském obvodu zvýší bezpečnost a plynulost provozu, stejně jako tomu je na okružní křižovatce ulic 17. listopadu a Bedřicha Nikodéma,“ sdělil místostarosta Petr Mihálik. Před výstavbou tohoto rondelu byla křižovatka vyhodnocena jako nebezpečná s více než dvaceti dopravními nehodami ročně, nyní se počet nehod výrazně snížil.

Provoz na komunikacích je v době výstavby rondelů na ulicích Slavíkové a Průběžné částečně omezen. Porubský úřad proto žádá řidiče o respektování dopravního značení a omlouvá se všem za případné dočasné komplikace.

 

Kruhový objezd, okružní křižovatka nebo rondel je typ křižovatky kruhového tvaru, který obvykle zvyšuje bezpečnost silničního provozu. Rozděluje celou křižovatku do několika jednoduchých křižovatek okolo kruhu uprostřed, čímž se pravidla týkající se průjezdu křižovatkou značně zjednoduší. Kruhové objezdy bývají významné architektonické prvky ve městech; jsou velmi oblíbeným řešením křižovatek například ve Francii a Spojeném království. V České republice si oblibu získaly v devadesátých letech 20. století.

Zdroj: Wikipedie