16.11.2009 – Poruba vysadila „sametový“ strom

Při příležitosti 20. výročí sametové revoluce dnes vysadili zástupci městského obvodu Poruba strom, který by měl budoucím generacím připomínat okamžiky listopadových událostí roku 1989. Mladá lípa ozdobila prostor na Hlavní třídě poblíž kruhového objezdu. Vedle ní byl umístěn tunový pískovec opatřený informační tabulkou.

16.11.2009 – Poruba vysadila „sametový“ strom

Ke kořenům stromu vložil místostarosta Poruby Petr Jedlička společně s předsedou porubské letopisecké komise Jiřím Lexou a kronikářkou obvodu Věrou Šmajstrlovou láhev se znakem městského obvodu. V ní je svitek z ručně vyrobeného papíru s přáním podepsaným představiteli městského obvodu. „Zvažovali jsme, jaký strom pro tuto mimořádnou událost vybrat, a volba nakonec padla na lípu, která je českým národním stromem. Věříme, že se bude zelenat, košatět a dlouhá léta poskytovat stín. Že se jí i Porubanům bude v nadcházejících létech dobře dařit,“ ocitoval text přání předseda Letopisecké komise Rady městského obvodu Poruba Jiří Lexa.

Mladá lípa není jediným stromem, který byl dnes v městském obvodu vysazen. Poruba získala další tři nové stromy díky projektu „Poruba nejen kácí, ale také sází – tentokrát za účasti nejmenších“. Ten realizovala Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Onyx za podpory městského obvodu Poruba v místních mateřských školách. Areály tří mateřinek na ulicích V Zahradách, Větrná a V. Makovského zdobí od dnešního dne tři listnáče, konkrétně jírovec, hloh a habr. „Cílem projektu bylo poučit nejmladší generaci o významu zeleně a ekologickém chování. Projekt odstartoval před třemi týdny vzdělávacími besedami v mateřských školách a vyvrcholil právě dnes výsadbou stromů,“ uvedl místostarosta Petr Jedlička, který je předsedou pracovní skupiny zabývající se mimo jiné ochranou životního prostředí v Porubě. Jak doplnil, obvod na realizaci projektu přispěl organizaci Onyx formou grantu částku 65 tisíc korun. „Pokud se nám podaří zajistit finanční prostředky, chtěli bychom ve spolupráci s organizací Onyx podobnou akci uskutečnit i v dalších mateřských školách,“ uzavřel Jedlička.