19.11.2009 – Ojedinělý projekt ušetří energii ve školách a školkách

V Porubě odstartovala největší investiční akce v historii obvodu. Devatenáct budov základních a mateřských škol projde opravou za 270 milionů korun. Čeká je zateplení, výměna oken a vylepšení regulace topení. Peníze obvod získal z Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) na realizaci projektu s názvem Energetické úspory v objektech Ostravy-Poruby.

19.11.2009 – Ojedinělý projekt ušetří energii ve školách a školkách

„Finance jsou určeny na realizaci úspor tepla v osmi základních a jedenácti mateřských školách, jejichž zřizovatelem je městský obvod Poruba,“ vysvětlil porubský starosta Lumír Palyza. „Nutnost výměny oken a zateplení několik desítek let starých budov vyplynula z energetického auditu. Plánovanými úpravami by se mohly snížit provozní náklady objektů zhruba o šest milionů korun ročně,“ dodal Palyza.

Projekt spolufinancuje i statutární město Ostrava. Podpora projektu je možná i díky tomu, že Ostrava začala s čerpáním peněz z úvěrového rámce od Evropské investiční banky. Energetické úspory v objektech Ostravy-Poruby patří k prioritním projektům města, na které budou úvěrové peníze využity.

Práce na budovách porubských škol a školek začnou v březnu příštího roku, dokončeny by měly být v říjnu 2010. „Realizace tohoto projektu je ojedinělá nejen výší investice, ale také rekordně krátkým časem, ve kterém bude všech devatenáct budov opraveno,“ doplnil Palyza.

Po slavnostním předání smluvních dokumentů, které proběhlo mezi zástupci porubského obvodu a zhotovitelem včera odpoledne, byly zahájeny koordinační práce. Během nich budou ředitelé jednotlivých škol seznamováni s projektem a harmonogramem připravovaných prací.

 

Opravou projdou budovy základních škol na ulicích I. Sekaniny, K. Pokorného, A. Hrdličky Ukrajinské, J. Šoupala, Bulharské, Dětské a J. Valčíka a školek na ulicích J. Šoupala, J. Skupy, V. Makovského, Žilinská, Ukrajinská, Slavíkova, Sokolovská, O. Synka, L. Podéště, V Zahradách a O. Jeremiáše.