23.11.2009 – Areál Domu s pečovatelskou službou Astra zdobí Jedlík

Třímetrová dřevěná socha s názvem Jedlík, která vznikla na letošním ročníku Mezinárodního sochařského sympozia Plesná, zdobí od dnešního dne areál Domu s pečovatelskou službou Astra v Ostravě-Porubě. Umělecké dílo je darem občanského sdružení SILVIE.

23.11.2009 – Areál Domu s pečovatelskou službou Astra zdobí Jedlík

Socha umístěná v zahradě domu s pečovatelskou službou připomíná obří stojan na příbory, z něhož ční vařečky. Autorem sochy je dvaatřicetiletý mexický umělec David Trevińo Escobeno, který je na ostravských sochařských setkáních pravidelným hostem. „Už na sympoziu v roce 2005 vytvořil sochu s vařečkami a letos tento motiv zpracoval znovu, i když v odlišném pojetí. Vařečka má symbolizovat přijímání a dávání,“ uvedl předseda občanského sdružení SILVIE Antonín Gavlas.

Jedlík není jediným uměleckým dílem vytvořeným na plesenském setkání sochařů, které je umístěno v Ostravě-Porubě. V příštím týdnu by mělo dojít k instalaci další sochy, a to v areálu Domova pro seniory Slunečnice.

Mezinárodní sochařské sympozium Plesná se v Ostravě koná už od roku 2005. Na letošní ročník, který se uskutečnil v červenci, přijalo pozvání patnáct umělců z Česka, Polska, Slovenska a Mexika. V této sochařské dílně pod širým nebem vznikly kromě samotných uměleckých děl také unikátní fotografie, které od 19. října do 20. listopadu vystavovala Galerie na schodech porubské radnice.