15.6.2007 – Úpravy Hlavní třídy vrcholí

Projekt Regenerace zeleně Hlavní třídy v Ostravě-Porubě se chýlí ke konci. Úprava středové části hlavního porubského bulváru byla zahájena na jaře 2006. Závěrečné výsadby letniček a konečné terénní úpravy budou dokončeny v letních měsících tohoto roku.

Hlavní třída„Cílem celého projektu je zpříjemnění pěší zóny Hlavní třídy a vytvoření co nejlepšího prostředí pro relaxaci a procházky,“ sdělil porubský starosta Miroslav Novák.
Rekonstrukce předešlého stavu zahrnovala řadu zahradních úprav - regeneraci trávníků, výsadbu dřevin a ostatních rostlin, úpravy a vybudování míst k odpočinku a umístění mobiliáře. „V rámci projektu došlo k zarovnání terénu návozem zeminy a výměně nevyhovující půdy v místech výsadby trvalek a letniček. Ke konečné úpravě záhonů byl využit štěrk a mulčovací kůra, která brání prorůstání plevele a udržuje potřebnou vlhkost,“ upřesnila Petra Straková z odboru technického a provozního.
V současné době probíhají závěrečné úpravy - dosypání štěrku do štěrkových polí, dorovnání trávníků substrátem v místech prohlubní, odplevelení a podsetí trávníků, odplevelení záhonů a dosadba rostlin, které se neujaly nebo které si lidé tajně „odnesli“ na své zahrádky. Krádeže se týkají především trvalek a malých tisů, které se vejdou do tašky.
V blízkosti pěší komunikace se nachází velké množství inženýrských sítí, které nedovoluje výsadbu stromů a větších keřů. Hlavní část nové výsadby proto tvoří záhony trvalek (levandule, vlčí bob, brčál) a letniček (aksamitník, šalvěj).
Barvy vysazených květin jsou záměrně střídány podél celé osy Hlavní třídy a každé odpočívadlo má své barevné ladění. Podél celé trasy porubského bulváru bylo instalováno 88 laviček, 112 odpadkových košů a 30 kovových stojanů na kola.