29.6.2007 – Policisté kontrolovali řidiče i mladistvé

Policisté Obvodního oddělení PČR Ostrava-Poruba 2 ve středu 27. 6. 2007 provedli preventivní bezpečnostní akci. V odpoledních hodinách kontrolovali, nakolik řidiči dodržují předepsanou rychlost, večer se zaměřili na podávání alkoholu mladistvým a nezletilým v porubských podnicích.

policie – kontrola„Preventivní akci tohoto typu provádíme zhruba jednou za měsíc,“ potvrdil npor. Jan Samiec, vedoucí porubského oddělení. První část středeční akce, zaměřená na dodržování rychlosti řidičů, proběhla na ulici Martinovská v Ostravě-Martinově a na ulici Opavská v Ostravě-Svinově. Policisté zaznamenali celkem osmnáct přestupků, kdy řidiči porušili nejvyšší povolenou rychlost v obci. Šestnáct přestupků bylo na místě vyřešeno blokovou pokutou, dva budou oznámeny Odboru dopravně správních činností ostravského magistrátu. „Nemám pocit, že by stoupal počet řidičů pod vlivem alkoholu. Přestupků je spíš víc vzhledem ke stále se zvyšujícímu počtu řidičů,“ sdělil npor. René Berger, zástupce vedoucího Obvodního oddělení PČR Ostrava-Poruba 2.
Od 19.00 hodin porubští policisté pokračovali v kontrolách s městskou policií a kurátorkami porubského úřadu. Zaměřili se na podávání alkoholu mladistvým a nezletilým ve vytypovaných restauračních zařízeních. „Pokutováni jsou také číšníci, kteří mladistvím nalévají, ale i jejich dospělý doprovod, pokud jim alkohol zakoupí. Tentokrát jsme řešili případ, kdy byla na místě dospělému doprovodu mladistvého udělena pokuta 500 korun,“ konstatoval npor. René Berger.
Kurátorky mají s preventivními akcemi dobré zkušenosti: „Problémům je vždy lepší předcházet, proto tyto akce mají velký význam,“ řekla Jolana Tomanová, vedoucí oddělení ochrany dětí a mládeže porubského úřadu. „Přínos vidíme zejména ve skutečnosti, že rodičům, případně zákonným zástupcům, poskytujeme informaci, kde se jejich dítě skutečně nachází, a co dělá. Důležité také je, že jsou sankcionováni ti, kteří požívání alkoholu umožňují. Akce současně slouží k mapování rizikových míst pro rozvoj patologických jevů a následné volbě opatření v rámci výkonu sociálně právní ochrany,“ dodala Jolana Tomanová.
Jednotlivé případy konzumace alkoholu řeší kurátorky individuálně. U osob mladších 15 let kontaktují rodiče, pokud jde o dítě starší, je většinou vyzváno, aby své rodiče informovalo, k jaké situaci došlo, a dostavilo se s rodičem v nejbližší úřední den k příslušné kurátorce pro mládež. Podle zkušeností je fakt, že dítě samo rodiče informuje, velmi významným výchovným momentem. „Pokud by se dítě s rodičem na úřad nedostavilo, je zasláno předvolání, na což jsou děti upozorněny při preventivní akci. V naprosté většině případů se dítě s rodičem dostaví bez nutnosti předvolání,“ potvrdila Jolana Tomanová.