14.1.2009 – K zápisům míří v Porubě přes sedm set dětí

Až sedm set padesát předškoláků přijde letos v Ostravě-Porubě k zápisům do prvních tříd. Do lavic však na začátku září usedne zhruba o sto prvňáčků méně. Pro každé deváté dítě si totiž rodiče prosadí odklad docházky.

Loni přišlo v městském obvodě Poruba k zápisům sedm set dětí, letos místní základní školy očekávají ještě větší nápor. K zápisům, které probíhají 15. a 16. ledna odpoledne, by mělo podle předběžných odhadů přijít o padesát dětí více než loni. Do porubských základních škol míří rodiče s dětmi nejen z Poruby, ale i z Třebovic, Pustkovce, Martinova a Plesné. Pedagogové si u předškoláků všímají především komunikačních dovedností a sociálních návyků. „Děti by také měly umět rozlišit barvy, geometrické tvary, měly by umět porovnat množství, poznat pohádku podle obrázků nebo zarecitovat krátkou básničku,“ doplňuje pedagožka ze základní školy na ulici I. Sekaniny Iva Milarová.

Ne všichni předškoláci, kteří letos přijdou k zápisu, ale skutečně v září usednou do lavic. Zhruba dvanáct procent rodičů využívá možnosti odkladu školní docházky. „Těchto případů stále přibývá. My tento postup doporučujeme pouze v případě, že zjistíme u dítěte skutečně závažné problémy. Řada odkladů je podle mého názoru zbytečná,“ dodala Milarová s tím, že se snaží přimět rodiče přiměřeně vyspělých dětí, aby od odkladu upustili. Pokud přece jen rodiče na odkladu trvají, musejí o něj požádat písemně a doložit posudek školského poradenského zařízení a vyjádření odborného lékaře.

V Porubě je dvanáct základních škol, jejichž zřizovatelem je městský obvod. Do nich v letošním školním roce dochází přibližně 5 350 žáků, z toho je 620 prvňáčků. V obvodu dále působí jedna soukromá anglická a tři speciální základní školy pro hendikepované žáky.