20.1.2009 – Budovy úřadu hlídá městská policie

Výpady agresivních klientů vůči pracovníkům porubského úřadu se v posledních měsících přiostřily natolik, že všechny budovy úřadu přístupné veřejnosti začala od ledna hlídat městská policie.

Ta dosud střežila pouze budovu na ulici Gen. Sochora, kde se vyplácejí sociální dávky. Od ledna zástupci městské policie dohlížejí na další dva objekty úřadu v Klimkovické a Vřesinské ulici, do nichž má přístup veřejnost. Důvodem rozšíření ostrahy byly stále častější útoky ze strany některých nespokojených klientů. Úředníci museli opakovaně čelit jejich urážkám, výhružkám a zastrašování. Několikrát dokonce došlo i k fyzickému napadení.

„Zaměstnanci se sami nemohou nijak bránit, snaží se být především slušní a vyhrocenou situaci v klidu zvládnout. Nyní jim pomohou zástupci městské policie, kteří mohou okamžitě zasáhnout,“ uvedl starosta Poruby Lumír Palyza.

Nejhorší situaci zaznamenali pracovníci loni v květnu poté, co úřad začal zhruba dvaceti žadatelům vyplácet příspěvek na živobytí ve formě poukázek. Někteří psychicky neunesli, že si za ně nemohou koupit alkohol a cigarety, a svou zlost si vybíjeli na úřednících z odboru péče o občany.

Městská policie chrání nejen bezpečí zaměstnanců, ale i majetek v budovách úřadu. Ten se opakovaně dostával do hledáčku zlodějů, kteří se nerozpakovali sebrat cokoliv, co lze zpeněžit. V minulosti ukradli z úřadu například hasicí přístroje. Větší komfort je také zaručen bezkonfliktním návštěvníkům úřadu, kteří se stávali nedobrovolnými účastníky střetů mezi úředníky a rozvášněnými klienty.