9.1.2009 – Hřiště nepřetržitě sledují strážníci

Devět nových kamer hlídá dětská hřiště a skate-park v Ostravě-Porubě. Zástupci obvodu věří, že monitorovací systém zabrání řádění vandalů, kteří areály ničí. Jen loni výtržníci zdevastovali vybavení za statisíce korun. Dva nově zrekonstruované multifunkční areály dokonce poškodili ještě před jejich otevřením.

„Zkušenosti ukazují, že v místech, kde slouží kamerové zařízení, je nižší kriminalita. Proto jsme se rozhodli ve spolupráci s městskou policií doplnit monitorovací systém, který doposud fungoval jen v ulicích obvodu, i na prostory některých našich hřišť. Věříme, že se je tak podaří lépe ochránit, aby na nich děti mohly bezpečně a bez omezení sportovat,“ uvedl starosta Ostravy-Poruby Lumír Palyza (ČSSD) s tím, že obvod disponuje osmi velkými multifunkčními hřišti. Pět z nich je součástí areálů místních škol, tři jsou veřejná.

Nové kamery hlídají od konce loňského roku hřiště u škol na ulicích K. Pokorného, V. Makovského, A. Hrdličky, a také skate-park v blízkosti Sokolovské ulice. Monitorování má smysl i v zimě, především v prostorách skate-parku, kam se v době sezónního uzavření areálu uchylují bezdomovci. Zavedení nového bezpečnostního systému hřišť, který zahrnuje pět pevných a čtyři otočné kamery, stálo zhruba milion a půl korun a platil jej městský obvod ze svého rozpočtu.

V Porubě nyní funguje celkem patnáct kamer. Šest z nich monitoruje Hlavní třídu, Čkalovovu ulici a Porubskou ulici. Loni díky nim strážníci zaznamenali 167 případů protiprávního jednání. Šlo o dopravní přestupky, narušování veřejného pořádku, dopravní nehody, ale i trestnou činnost. „Na základě záběrů kamer strážníci v Porubě loni zadrželi a předali Policii České republiky pět osob podezřelých ze spáchání trestného činu a zadrželi také jednu osobu, po které bylo vyhlášeno pátrání,“ doplnila mluvčí Městské policie Ostrava Vladimíra Kejdová.