10.8.2009 – Poruba při zvyšování nájemného zvýhodní všechny řádné nájemníky

Rada městského obvodu Poruba rozhodla o navýšení regulovaného nájemného v obecních bytech z 34,60 na 50 korun za metr čtvereční, tedy o 15,40 korun. Obvod zároveň umožní nájemníkům požádat na rok 2010 o padesátiprocentní slevu z tohoto navýšení. Musí ale splnit podmínku, že v posledních dvou letech opakovaně nedlužili za úhradu nájemného.

„Vzhledem k tomu, že finance vybrané na nájemném z obecních bytů zdaleka nepostačují na opravy našeho bytového fondu, přistoupili jsme ke zvýšení regulovaného nájemného v maximální možné míře. Uvědomujeme si ale složité situace občanů, na které doléhají důsledky ekonomické krize. Proto jsme se rozhodli zvýhodnit všechny řádně platící nájemníky. Těm na celý rok 2010 poskytneme padesátiprocentní slevu z navýšení stávající částky, pokud si o to požádají. Tato sleva představuje 7,70 korun na metr čtvereční,“ vysvětlil starosta Lumír Palyza. V roce 2010 budou tedy bezproblémoví nájemníci obecních bytů platit měsíčně 42,30 korun za metr čtvereční. Plnou výši deregulovaného nájemného 50 korun za metr čtvereční budou hradit až od roku 2011.

Zvýhodnění pro rok 2010 se nevztahuje na nájemníky obecních bytů, kteří v posledních dvou letech opakovaně dlužili obvodu peníze za nájem a služby s ním spojené. Ti budou platit 50 korun za metr čtvereční už od příštího roku. „Jestliže ve svých rozhodnutích můžeme vyjít vstříc lidem s dobrou platební morálkou, pak nevidím důvod, proč tak neučinit,“ dodal Palyza.

Městský obvod Poruba disponuje zhruba 1 800 byty. Devadesát procent z nich spadá do kategorie bytů bez snížené kvality, dříve označovaných jako byty I. kategorie. Bytů snížené kvality se navýšení nájemného na 50 korun za metr čtvereční netýká, pro jejich nájemníky rada obvodu stanovila částku 45 korun za metr čtvereční. I oni mohou požádat o padesátiprocentní slevu z navýšení na příští rok. „Všechny finanční prostředky, které na nájemném vybereme, používáme výhradně na opravy a zkvalitnění bytového fondu. Navýšení nájemného nám umožní provádět více oprav a regenerací obytných domů,“ uzavřel Palyza.

 

Nájemné v porubských obecních bytech

2009 – 34,60 kč/m2

2010 – 42,31 kč/m2 *

2011 – 50,02 kč/m2

 

*pro nájemníky, kteří v posledních dvou letech opakovaně nedlužili úhradu za nájemné a požádají o změkčení platebních podmínek