28.8.2009 – Poruba zavádí veřejnou službu

Až čtyřicet lidí vypomůže každý měsíc při udržování pořádku v ulicích Poruby. Městský obvod zavádí od úterý 1. září institut veřejné služby. Ta je určena dlouhodobě nezaměstnaným, kteří pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi. Tito lidé budou v obvodu provádět převážně pomocné práce.

Vedení obvodu předpokládá, že zájem o veřejnou službu bude ze strany dlouhodobě nezaměstnaných velký. „Chceme podat pomocnou ruku lidem, kteří mají zájem pracovat a vlastními silami zlepšit své životní podmínky. Budeme rádi, když se k nám do veřejné služby budou hlásit obyvatelé Poruby,“ podotkl starosta Poruby Lumír Palyza.

Pracovní čety dlouhodobě nezaměstnaných budou pečovat například o čistotu na zastávkách a v ulicích, v zimě pak dostanou za úkol odhrabovat sníh. Pracovníci se budou střídat v týdenních intervalech. Týdně obvod poskytne možnost odpracovat třicet hodin maximálně deseti lidem, měsíčně se tedy v Porubě do veřejné služby zapojí v případě zájmu přibližně čtyřicet dlouhodobě nezaměstnaných.

„S vybranými zájemci sepíšeme řádnou smlouvu a zaevidujeme je. Máme pro ně také zajištěno pojištění, které kryje odpovědnost za škodu způsobenou na majetku nebo na zdraví, a proškolíme je v oblasti bezpečnosti práce. Před nástupem do veřejné služby musí lidé přinést potvrzení od lékaře o zdravotní způsobilosti k práci,“ uvedl tajemník porubské radnice Václav Bukovský. Dodal, že po ukončení prací obdrží dlouhodobě nezaměstnaní potvrzení o výkonu veřejné služby a individuální hodnocení.

 

Institut veřejné služby je od letošního roku součástí zákona o pomoci v hmotné nouzi. Jde o bezplatnou pomoc městu nebo obci, která umožňuje osobám v hmotné nouzi, aby jejich výše živobytí po šesti měsících pobírání příspěvku na živobytí neklesla na existenční minimum. Nyní může pobírat dlouhodobě nezaměstnaný životní minimum 3 126 korun měsíčně. Když ale příspěvek pobírá déle jak šest měsíců a nespadá mezi zákonem dané výjimky, pak dostane nově pouze existenční minimum 2 020 korun. Pokud odpracuje 20 hodin měsíčně buď právě při veřejné službě, případně na veřejně prospěšných pracích či dobrovolnické službě, dávka se mu nekrátí. Ti dlouhodobě nezaměstnaní, kteří místo 20 odpracují 30 hodin, mohou si příspěvek zvýšit z 3 126 na 3 679 korun, tedy o 553 korun. Porubská radnice preferuje třicetihodinovou variantu.