8.12.2009 – Sleva na nájemném vyvolala velký ohlas

Masivní zájem nájemníků obecních bytů zaznamenala porubská radnice poté, co lidem nabídla možnost získat padesátiprocentní slevu z navýšení regulovaného nájemného v obecních bytech na rok 2010. Výhodnější platební podmínky přislíbil městský obvod těm nájemníkům, kteří v posledních dvou letech opakovaně nedlužili úhradu za nájemné a služby s ním spojené.

„Ve stanovené lhůtě, tedy do konce října, požádalo o zvýhodnění platebních podmínek téměř devadesát procent z těch nájemníků, kteří měli na přiznání slevy nárok,“ uvedl starosta Poruby Lumír Palyza. Jak podotkl, toto procento představuje téměř patnáct set úspěšných žadatelů. Ti budou v roce 2010 platit měsíčně 42,30 korun za metr čtvereční. Plnou výši deregulovaného nájemného 50 korun za metr čtvereční budou hradit až od roku 2011.

O navýšení regulovaného nájemného v obecních bytech z 34,60 na 50 korun za metr čtvereční rozhodla Rada městského obvodu Poruba letos v srpnu. Zároveň umožnila nájemníkům požádat do konce října o padesátiprocentní slevu z tohoto navýšení na celý příští rok. Museli ale splnit podmínku, že v posledních dvou letech nedlužili více než jednou za úhradu nájemného. „Přesto jsme zaevidovali téměř šest desítek žádostí od nájemníků, kteří podmínku dobré platební morálky nesplnili,“ doplnil Palyza s tím, že tyto žádosti byly zamítnuty.