12.5.2009 – Poruba si posvítí na pejskaře, řidiče i letní zahrádky

Porubská radnice chystá ve spolupráci s městskou policí přísnější kontroly majitelů psů, špatně parkujících řidičů i provozovatelů zahradních restaurací. Blížící se letní sezóna totiž každoročně přináší problémy s rušením nočního klidu, znečišťováním veřejného prostranství a ničením zeleně.

Porubská radnice si posvítí zejména na majitele psů, kteří nedodržují vyhlášku o volném pohybu psů a kteří po svých mazlíčcích neuklízejí exkrementy. „Radnice vychází pejskařům vstříc instalací speciálních košů na psí exkrementy. Ke stávajícím 123 kusům nyní přibylo dalších sedm. Přesto jsou mezi majiteli psů takoví, kteří kolem nich procházejí bez povšimnutí a po svém zvířeti si neuklidí. V Porubě proto od dubna probíhají zpřísněné kontroly zaměřené právě na dodržování vyhlášek souvisejících s chovem psů,“ uvedl místostarosta Poruby Petr Jedlička s tím, že v evidenci porubského úřadu je nyní přes čtyři tisíce psů. V loňském roce řešila městská policie v Porubě 1 777 přestupků souvisejících se znečištěním veřejného prostranství psími exkrementy. Zaznamenala také 101 případů porušení obecně závazné vyhlášky o volném pohybu psů, která stanovuje pravidla pro venčení zvířat.

Dalším nešvarem, který přináší teplé počasí, je rušení nočního klidu související s provozem letních restaurací. „Strážníkům jsme poskytli seznam všech povolených předzahrádek, kde budou probíhat kontroly na dodržování termínu zavírací doby tak, aby nebyl po dvaadvacáté hodině rušen noční klid,“ podotknul Jedlička.

Zpřísněné kontroly čekají i na porubské motoristy, kteří řeší nedostatek parkovacích míst tím, že nechají svůj vůz stát na zatravněných plochách. „Městský obvod Poruba každoročně vynakládá vysoké částky na úpravu zeleně, která je zdevastovaná kvůli špatně parkujícím řidičům. Ty bude městská policie postihovat. Zaměříme se také na stavební firmy, které v Porubě opravují bytové domy. Jejich vozidla často najíždějí kvůli instalaci lešení a dopravě materiálu do bezprostřední blízkosti domu a ničí tím zeleň. Naši úředníci budou důsledně dohlížet na to, aby po dokončení prací firmy uvedly veřejné prostranství do původního stavu,“ dodal Jedlička.