26.5.2009 – Zloději kradou kov i zeleň

Poklopy kanálů, odpadkové koše, ale i keře a stromky se stávají cílem zlodějů v městském obvodu Poruba. Mezi nejzávažnější patří krádeže, kvůli nimž jsou Porubané ohroženi na zdraví.

Takovým případem je nedávné zranění ženy, která na Sokolovské ulici kvůli ukradené části kanalizace zakopla a upadla. Při pádu si zlomila žebro, poranila nos a koleno a musela vyhledat ošetření na chirurgické ambulanci. Pracovníci radnice vyjeli na místo, kde se žena zranila, a zjistili, že na chodníku chybí ochranná mřížka odvodňovacího žlábku. Neznámý pachatel kovovou část ukradl a zřejmě odnesl do sběrny. „Trestná činnost páchaná vandaly a zloději ohrožuje naše občany na zdraví a také zatěžuje rozpočet městského obvodu. Ročně vynakládáme vysoké částky nejen na odstranění závad, ale také na odškodnění zraněných občanů. Rabování kovových materiálů z chodníků, cest i domů může vést k tragédii. Přijali jsme striktní opatření a ve spolupráci s policí budeme vůči vandalům a pachatelům krádeží postupovat nekompromisně,“ uvedl starosta Lumír Palyza s tím, že strážníci mimo jiné zpřísní kontroly materiálu, který lidé vozí do sběru.

Terčem zlodějů se stávají nejen předměty vyrobené z kovu, které lze zpeněžit ve sběrnách, ale také zeleň. V Porubě mizí ze záhonů květiny a sazenice stromků, mulčovací kůra, netkané textilie, navezená zemina a kamínky. Zloději se zaměřují převážně na Hlavní třídu, letos v květnu vyplenili také záhony na ulici F. Čechury, kde zmizely sazenice tavolníku, smrku a vajgélie. Nájezdu nenechavců neušly ani nově upravené záhony u knihovny a zdravotního střediska na ulici O. Jeremiáše, kde bylo vysazeno 65 jehličnanů, okrasných keřů a trvalek. Zmizely nejen některé květiny, ale i metr vysoká túje.

Kuriózní krádež zaznamenali pracovníci porubského úřadu před dvěmi lety. Neznámý pachatel si tehdy vyhlédnul přímo hlavní budovu radnice na Klimkovické ulici. Ze zdi podél budovy „vytrhal“ ze zdi šest okenních parapetů z čisté mědi.