22.5.2009 – Na Hlavní třídě se bude skákat do výšky pěti metrů

Porubané mají v úterý 26. května ojedinělou příležitost sledovat vzpěračskou a skokanskou exhibici přímo na ulici. Napínavé klání nejlepších českých sportovců situovali organizátoři do atraktivní lokality na Hlavní třídě. Podobnou akci Poruba ve své historii ještě nezažila.

„Závody jsou unikátní tím, že se nám podařilo zkombinovat venkovní závody ve vzpírání mužů se závody ve skoku o tyči. Obou klání se zúčastní česká sportovní esa,“ uvedl organizátor Ostravského sportovního dne na Hlavní třídě Stanislav Šuška. Diváci podle něj budou mít jedinečnou možnost fandit sportovcům v atypickém prostředí širokého bulváru v centru Poruby. Akce začíná v dopoledních hodinách skokanským závodem dětí a pokračuje exhibicí vzpěračů, kteří změří své síly v trhu i nadhozu. Vyvrcholením Ostravského sportovního dne bude závod mužů ve skoku o tyči, kterého se zúčastní česká špička včetně nejlepšího českého sportovce v této disciplíně, porubského odchovance Adama Ptáčka. Ten vybojoval v roce 2004 stříbrnou medaili na halovém mistrovství světa, ve stejném roce reprezentoval Českou republiku na olympiádě v Athénách. Jeho osobní rekord je pět metrů a osmdesát jeden centimetr. „Předpokládáme, že diváci budou na Hlavní třídě svědky skoků o tyči do výšky kolem pěti metrů a třiceti centimetrů, což jsou výkony světové úrovně,“ dodal Šuška. Závod mužů startuje po třetí hodině odpolední, ukončení Ostravského sportovního dne organizátoři plánují na šestou hodinu večerní.

Tuto akci podpoří i městský obvod, který do porubské atletiky dlouhodobě směřuje dotace a granty pohybující se v řádu statisíců korun. „Snažíme se na Hlavní třídu přilákat takové akce, které obohatí kulturní život Porubanů, aniž by výrazněji omezili dopravu a rušili obyvatele v této ulici. Ostravský sportovní den je přesně takovou akcí, která na Hlavní třídu patří. Věřím, že pro všechny přihlížející bude exhibice nevšedním zážitkem,“ uvedl starosta Poruby Lumír Palyza.