28.5.2009 – Lidé ztrácejí věci za tisíce korun, přesto po nich nepátrají

Klíče od auta, autorádio, zánovní mobilní telefony a další cenné věci čekají na své majitele v úschovně porubské radnice. Nalezených věcí, které poctiví lidé přinesou odevzdat na úřad, rapidně přibývá. Mnohdy jde o předměty, jejichž pořizovací cena je i několik tisíc korun. Jejich majitelé se přesto neozývají.

„Jsme úplně zavalení, odevzdané věci už téměř nemáme kde skladovat. Jsou mezi nimi i objemné předměty, jako například jízdní kola či kočárek. Řada lidí zřejmě ztracené věci oželí a dál po nich nepátrá. Například brýle, klíče, deštníky či svršky u nás leží i několik měsíců,“ uvedla pracovnice porubské radnice Martina Kryková. K nejnovějším „přírůstkům“ mezi nálezy patří kufříky s nářadím, peněženky s finančním obsahem či záchranný přístroj. Pokud někdo tyto předměty postrádá, měl by se obrátit na porubský úřad. Majitel musí prokázat, že mu věc skutečně patří, například podrobným popisem předmětu či dokladem o jeho koupi.

Podle úředníků se na porubskou radnici nejčastěji obracejí lidé, kteří se bez ztraceného předmětu jen stěží obejdou. „Před několika málo dny nás kontaktoval starší muž s tím, že ztratil naslouchadlo do levého ucha v hnědé barvě. To měl uloženo v sáčku spolu s vysušovací tabletou velikosti pětikoruny. Sluchadlo má hodnotu několika tisíc korun,“ uvedla Kryková s tím, že pro seniora je tato zdravotní pomůcka nepostradatelná, a proto prosí poctivého nálezce, aby věc odevzdal na porubský úřad.

Na ztrátách a nálezech porubské radnice končí nejen cenné předměty, ale stále častěji také zatoulaní psi. Pes je totiž podle zákona brán jako věc a lidé, kteří odložené nebo ztracené zvíře najdou, jej podle zákona musejí odevzdat na úřadě v místě nálezu. „Po převzetí psa kontaktujeme městskou polici, která nalezence odveze do útulku v Ostravě-Třebovicích,“ upřesnila Kryková. Porubská radnice loni převzala od nálezců šest psů, za prvních pět měsíců letošního roku už jich bylo dvanáct.

 

Kontaktní číslo na ztráty a nálezy porubské radnice:

599 480 642 – Martina Kryková