19.6.2009 – Utkání generací obohatily výkony lidí s mentálním postižením

Napínavé klání rozdílných generací s názvem Junior-senior olympiáda se dnes uskutečnilo v porubském Domě s pečovatelskou služnou Astra. Dvacet tříčlenných družstev zápolilo v deseti soutěžních disciplínách. Nejstaršímu účastníkovi olympiády bylo téměř devadesát, nejmladšímu osm let.

19.6.2009  – Utkání generací obohatily výkony lidí s mentálním postižením

Druhý ročník ojedinělé akce pořádala pod záštitou městského obvodu Poruba Základní škola Porubská 832 ve spolupráci s místním Centrem sociálních služeb. Soutěžící museli zvládnout disciplíny zaměřené na koordinaci pohybů, jemnou motoriku či trénink paměti.

Letos poprvé se do soutěže dětí a seniorů zapojili i lidé s mentálním postižením z porubského Střediska pracovní rehabilitace. „Pro naše klienty je to mimořádná událost, těšili se na ni celý týden. Podobné akce obohacují jejich život novými zážitky a zapojují je do společnosti. Přínos, které pro ně tato soutěž má, je patrný na první pohled. Klienti jsou veselejší, mají dobrou náladu a vzrušeně si sdělují své dojmy,“ uvedla pracovnice střediska Martina Chovancová.

Možnost zavzpomínat na dobu svého dětství uvítali i porubští senioři. „V mládí jsem hodně sportovala, věnovala jsem se plavání. Tady je ovšem nějaká disciplína s hokejkou, ta se mi bude asi plnit hůře. Jak dopadneme, to bude záležet na dvou mladých klucích z našeho týmu,“ řekla před začátkem olympiády Veronika Dudová (77).

Podle ředitelky porubského Centra sociálních služeb Jiřiny Foldynové není Junior-senior olympiáda jedinou akcí, při které se potkávají senioři a handicapovaní spoluobčané. „Klienti střediska nás několikrát ročně navštěvují se svým tanečním vystoupením. Senioři je mají velice rádi, protože jsou bezprostřední a pozitivně naladění. Proto nás napadlo, že by se mohli zúčastnit i olympiády. Věřím, že se z letošního setkání tří různých světů stane pěkná tradice,“ uzavřela Foldynová.