9.6.2009 – Poruba má hmyzí hotely i ježkovníky

Atypické dřevěné stavby určené výhradně obyvatelům zvířecí říše nově zdobí venkovní prostory mateřských škol v Porubě. Dvanáct hmyzích hotelů a stejný počet obytných domků pro ježky má do dětských zahrad přilákat zvířata a poskytnout jim místo pro zabydlení. Hmyzí hotel a ježkovník jsou umístěny také v Kouzelné zahradě, kterou dnes slavnostně otevřela mateřská škola na Větrné ulici. Na vybudování této zahrady, která má podpořit ekologickou výchovu dětí, finančně přispěl i městský obvod Poruba.

9.6.2009 – Poruba má hmyzí hotely i ježkovníky

Hmyzí hotel zdobí Kouzelnou zahradu mateřské školy na Větrné ulici v Porubě.

 

„Cílem projektu Kouzelná zahrada je poskytnout dětem předškolního věku mnohostranné podněty ke stimulaci, seznámit je s jednotlivými druhy stromů, keřů a trav, ale i se zástupci živočišné říše. Díky finanční podpoře porubské radnice a Nadace OKD se nám podařilo nejen zvelebit dětské hřiště, ale také vysadit nové křoviny a instalovat ptačí budky a krmítka“ uvedla vedoucí učitelka mateřské školy na Větrné ulici Petra Korbelová. Dodala, že součástí Kouzelné zahrady je také ježkovník a hmyzí hotel.

„Hmyzí hotel je vyroben z kmene stromu, do něhož je navrtáno třicet otvorů o velikosti šest až deset milimetrů. Hmyz do nich naklade svá vajíčka, zásobí je potravou a dutinu „zavíčkuje“ vhodným materiálem. Z vajíček se vylíhnou larvy, které se po nějaké době se zakuklí a nakonec se z nich vyvine nová generace,“ popsal funkci hmyzího hotelu ekolog Otakar Závalský. Podotknul, že hmyzí hotely jsou obývány výhradně neagresivními druhy hmyzu. „Jde především o včely samotářky a vosíky. Tyto zvířata jsou sice vybaveny žihadlem, ale jejich agresivita je nulová. Dětem žádné nebezpečí nehrozí,“ dodal Závalský.

Atraktivním zpestřením některých zahrad porubských mateřských škol jsou i ježkovníky, které hmyzožravci využívají k úkrytu a vrhu mláďat. Polovina z dvanácti dřevěných „garsoniér“ pro ježky o velikosti 40 x 40 centimetrů už je obsazena. V těch zbývajících se zvířata usídlí příští rok na jaře.