22.7.2009 – Kropení v porubských ulicích

Ulice porubského obvodu svlažují v letních dnech kropicí vozy, které zvlhčují vzduch, čistí cesty od nečistot a chladí rozpálený asfalt, aby se v něm nevytvářely „koleje“ a praskliny.

22.7.2009 – Kropení v porubských ulicích

Ulice Poruby „chladí“ voda kropicích vozů minimálně jednou týdně. Tlak vody spláchne prach, listí, větvičky a papírky do dešťové kanalizace. Čištění vozovek provádějí Ostravské komunikace, které mají k dispozici čtyři kropicí vozy. „Ke splachování silnic využíváme vodu z vlastní vodárny, která se kvalitou blíží pitné vodě a je pravidelně kontrolována autorizovanou laboratoří. Hodina provozu kropicího vozu přijde zhruba na 800 korun,“ potvrdil výrobní náměstek Ostravských komunikací Antonín Bína.

Do boje s prachem se v Porubě letos zapojil i nový speciální čistící vůz za 6,5 milionu korun, který zakoupilo město pro Ostravské komunikace. Jedno z nejmodernějších a nejvýkonnějších zařízení v republice při úklidu silnic čistí vzduch od polétavého prachu, jehož částice zachycují speciální polymerové filtry. Porubskými ulicemi tento vůz projíždí jednou za dva týdny, v souladu s programem čištění ulic od polétavého prachu a prachovou mapou Ostravy.