22.7.2009 – První část průzkumných vrtů tajné chodby skončila

Tým odborníků z Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava dokončil v porubském zámeckém parku první část průzkumných vrtů. Ty by měly potvrdit či vyvrátit existenci tajné podzemní chodby spojující místní zámek s kostelem sv. Mikuláše.
22.7.2009 – První část průzkumných vrtů tajné chodby skončila

Odborníci při průzkumu využili malou vrtnou soupravu, která je jedinou svého druhu v České republice. Lze s ní provádět vrty do hloubky až dvaceti metrů a provrtat i takové materiály, jako je například armovaný beton. S pomocí této soupravy prozkoumávali vědci anomálie, které v porubském zámeckém parku odhalily výsledky předchozího geofyzikálního měření.

„Zjišťovali jsme původ těchto anomálií, které mohou být způsobeny různými vlivy,“ vysvětlil vedoucí průzkumu prof. Petr Bujok. Jeho tým provedl v porubském zámku devět průzkumných vrtů do hloubky až deseti metrů pod povrchem, přičemž provedení jednoho vrtu trvalo zhruba čtyři až pět hodin.

„Zjistili jsme, že anomálie způsobil suchý a zvodnělý štěrkopísek. Pokud v těchto místech vedla chodba, musela být vyztužena dřevem a nyní už je zasypána,“ dodal Bujok s tím, že pokud by tajná chodba byla v době svého vzniku vyztužena cihlami či kamenem, průzkum by pozůstatky těchto materiálů odhalil. Naopak výztuž ze dřeva je podle odborníků dnes už prakticky nezjistitelná. Výzkumnému týmu nyní zbývá prozkoumat spodní část zámeckého parku. Vrtné práce budou v této lokalitě probíhat na přelomu července a srpna.