8.7.2009 – Dům s pečovatelskou službou už má nájemníky

Satelitní městečko pro seniory ožívá. V nově otevřeném domě s pečovatelskou službou (DPS) na Průběžné ulici v Porubě, jehož stavba byla největší investicí městského obvodu v jeho novodobé historii, se už zabydleli první nájemníci.

8.7.2009 – Dům s pečovatelskou službou už má nájemníky

Naplno zde funguje 30 bytů, do konce července tu „ožije“ ještě zhruba 24 bytových jednotek. Sociální komise porubského úřadu projednává další žádosti zájemců o bydlení. „Předpokládáme, že do konce září budou obsazeny všechny byty,“ potvrdil porubský místostarosta Petr Mihálik.

Dům s pečovatelskou službou nabízí celkem 80 bytů od velikosti 1+0 až do 2+1. V areálu je k dispozici pečovatelská služba, která pomáhá nájemníkům například s doprovodem k lékaři, úklidem, nákupy a vyřizováním úředních záležitostí. Fungují zde kadeřnické služby, kavárna s příjemným posezením, v průběhu července bude otevřena ordinace zubní lékařky. „Nájemníci se pomalu sžívají s novým prostředím, ustavují nábytek a zařizují se. V září plánujeme společnou schůzku, kde se všichni navzájem seznámíme,“ říká ředitelka Centra sociálních služeb Poruba Jiřina Foldynová.

Jedním z prvních nájemníků satelitního městečka pro seniory je Karel Slavík (89), kterému lze jeho věk těžko uvěřit. „To víte, nikdy jsem nekouřil, nepil, nechodil do hospody a sportoval jsem,“ usmívá se. Do nové garsoniéry se nastěhoval před měsícem. „Bydlel jsem ve dvoupokojovém bytě, sice si trošku těžko zvykám na nové prostředí, ale moc se mi tu líbí. Je tu skvělý vzduch, klid a do obchodu to mám kousek,“ dodává Slavík.

K dalším nájemníkům, kteří se v domcích zabydleli mezi prvními, patří i Zdena Březinová. K pohybu venku potřebuje invalidní vozík, ale na entuziasmu jí to rozhodně neubírá. „Bydlela jsem v pěkném jednopokojovém bytě v patře, ale měla jsem problém dostat se ven. Většinou jsem jenom seděla u okna a dívala se, co se venku děje. Tady můžu bez problémů jezdit po celém areálu,“ sděluje nadšeně. Ve své garsonce má u balkónových dveří sošku trpaslíka, na posteli sedí plyšové hračky. „Takhle mi to vyzdobila vnučka, aby se mi tu líbilo, rodina mi pomáhala se stěhováním a zařizováním. Bydlení je opravdu úžasné! Je to v přírodě, dívám se do zeleně, ještě si chci osadit truhlíky květinami. Obědy mi vozí až do bytu, něco malého k jídlu si můžu koupit v kavárně a vůbec nevařím. Sporák si tady pěkně odpočine. No komu by se tu nelíbilo?!“ dodává Zdena Březinová.

 

Výstavba porubského satelitního městečka pro seniory v atraktivní lokalitě trvala dva a půl roku. Práce byly zahájeny v říjnu 2006, kolaudace proběhla letos v březnu. Stavba porubského domu s pečovatelskou službou je největší investicí městského obvodu v jeho novodobé historii. Vyžádala si téměř 230 milionů korun, 186 milionů korun obvod získal transferem z rozpočtu statutárního města Ostravy, 44 milionů poskytnul Státní fond rozvoje bydlení.

Areál je tvořen pěti obytnými dvojdomky s 80 byty o rozloze od 28 do 62 metrů čtverečních. Domov zde najde zhruba sto seniorů. V centrální budově mohou využívat tělocvičnu, rehabilitační centrum, společenskou místnost s pódiem a terasou, počítačový koutek s internetem, jídelnu, bufet s posezením, kadeřnictví i ordinaci zubního lékaře.