10.8.2009 – První porubský obvod mění svůj vzhled

Další z porubských ulic vystavěných v padesátých letech minulého století prošla proměnou. Komplexní rekonstrukce Urxovy ulice trvala od letošního dubna do konce července a vyžádala si investici téměř sedm milionů korun. Obyvatelům přinesla vyšší komfort bydlení v podobě nových chodníků, silnice a moderního veřejného osvětlení.

10.8.2009 – První porubský obvod mění svůj vzhled

„Rekonstrukce Urxovy ulice se obešla bez radikálních zásahů do zeleně, přesto se nám díky prořezům podařilo docílit jejího prosvětlení,“ uvedl místostarosta Petr Mihálik s tím, že původní zeleň zůstala zachována téměř v plném rozsahu.

Urxova ulice je již třetí v pořadí, kterou městský obvod nechal omladit. Opravou už prošly ulice Alšova a Budovatelská, nyní probíhá rekonstrukce části ulice Čs. exilu. Ta by měla být hotova na konci letošního září a obvod za její opravu zaplatí 5,5 milionu korun.

„Často chodíme s manželem těmito ulicemi na procházku a změna je vidět na první pohled. Líbí se mi, jak celý první obvod mění svůj ráz. Uvítala bych, kdyby se také zrenovovaly prostory ve dvorech mezi domy, aby si v nich děti mohly hrát,“ uvedla obyvatelka prvního porubského obvodu Zdeňka Duhanová.

Podle starosty Lumíra Palyzy trpěly ulice této části Poruby havarijním stavem vozovek a chodníků a také zastaralou infrastrukturou. „Díky komplexní rekonstrukci získává první porubský obvod nejen na estetičnosti, ale především na funkčnosti. Při revitalizaci ulic jsme zohlednili požadavky lidí na zklidnění a zpomalení dopravy a částečně jsme navýšili počty parkovacích míst,“ řekl Palyza.

Projekt První komplexní rekonstrukce porubských ulic od dob výstavby I. porubského obvodu v 50. letech 20. století zahrnuje opravu pěti ulic – Alšovy, Budovatelské, M. Kopeckého, Čs. exilu a Urxovy. V původním nevyhovujícím stavu nyní zůstává už jen ulice M. Kopeckého a část ulice Čs. exilu. Zahájení jejich opravy znemožnilo rozhodnutí České inspekce životního prostředí z února letošního roku.