16.12.2009 – Hodiny porubského Oblouku řídí Frankfurt nad Mohanem

Ciferník hodin ve věži porubského Oblouku po dvaceti letech opět svítí a ručičky ukazují přesný čas. Radnice se rozhodla hodiny „porubské vstupní brány“ po dvaceti letech zrekonstruovat a investovala do jejich opravy téměř osmdesát tisíc korun.
16.12.2009 – Hodiny porubského Oblouku řídí Frankfurt nad Mohanem

„Věřím, že jdoucí hodiny ocení nejen samotní obyvatelé Oblouku, ale všichni, kdo těmito místy v Porubě procházejí či projíždějí,“ říká porubský místostarosta Petr Mihálik.

Hodiny fungovaly s přestávkami od 50. let dvacátého století, kdy byl Oblouk postaven, až do roku 1990. Chod jejich strojku byl velmi hlučný a rušil obyvatele. „V noci byly minutové impulzy slyšet v celém domě,“ vzpomíná Jiří Landauer, který bydlí v bytě ve věži porubského oblouku. Hodinový stroj byl demontován v roce 1990 a uložen v depozitáři domu.

Porubská radnice nyní zajistila odbornou firmu, která stav hodin prověřila a provedla jejich rekonstrukci. „Byli jsme překvapeni, že je skleněný ciferník ve velmi zachovalém stavu,“ uvedl Jiří Bachan, ředitel firmy, která provádí servis zvonů a věžních hodin. „Očistili jsme ho zevnitř speciální škrabkou, repasovali jsme mechanické části a nainstalovali nový elektronický pohon, který je řízen radiovým signálem z Frankfurtu nad Mohanem. Jeho chod je nyní naprosto tichý,“ dodal Bachan.

Nájemníci věže porubského oblouku jsou rekonstrukcí nadšeni. „Oblouk je dominantou Poruby a my jsme rádi, že hodiny na věži opět jdou. Když ciferník začal poprvé po dvaceti letech svítit, šli jsme se před dům podívat,“ sdělil Miroslav Kuzník.

 

Porubský soubor obytných domů zv. Oblouk patří k architektonickým unikátům Evropy. Architekti se při jeho navrhování inspirovali budovou hlavního štábu na Palácovém náměstí v Petrohradě. V roce 2008 byl vyhlášen kulturní památkou.