Porubské děti ochutnaly jídlo šéfkuchaře Valíčka
V základní škole na ulici Ivana Sekaniny odstartoval pilotní projekt města Ostravy nazvaný Fajne školní bistro, kterým chce magistrát zkvalitnit stravování ve školních jídelnách. Školáci ochutnali pokrmy, které jim s kuchařkami připravil šéfkuchař David Valíček z Food Atelieru z Dolní oblasti Vítkovice.
Školáci si pochutnali na čtyřchodovém menu. Foto: Jiří Zerzoň
Děti ve školní kuchyni okusily vepřové maso s restovaným zelím a pečeným bramborem, domácí cheeseburger s hranolky z pece, bermudský rybí karbanátek a luštěninový salát s kukuřicí. Pokrmy pak hodnotily známkami.
„Práce nám krásně šla, kuchařky jsou velmi šikovné a udělaly kus práce,“ usmíval se šéfkuchař David Valíček poté, co s kuchařkami uvařil a vydal 600 porcí. „V naší školní jídelně vycházíme ze spotřebního koše a zabýváme se i nutričními doporučeními. Děti si zvykly i na saláty. Vymýšlíme nové recepty. Samozřejmě k nejoblíbenějším jídlům patří řízek, špagety nebo srbské rizoto, avšak dětem chutná i špenát nebo koprovka s vejcem a bramborem. Dokonce si chodí přidávat, když máme rybu,“ potvrdila vedoucí školní jídelny Renáta Waisrová.
Na kvalitu stravy dohlíží i krajská hygienická stanice. „Zaměřujeme se na spotřební koš a plnění nutričních doporučení, na zařazování ovoce a zeleniny. Komunikujeme s jídelnami. S tepelně upravenou zeleninou není problém, ale bojujeme s nedostatkem čerstvé zeleniny a nevidíme často zařazování salátů nebo zeleninové oblohy. Jsme proto rádi, že máme ve městě Ostravě partnera, který nám v tomto úkolu pomáhá a ukazuje jednu z cest ke zdravé stravě. Bereme to jako velkou pomoc,“ byla potěšena vedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých Michaela Remešová.
Projekt Fajne školní bistro se dotkne stravování ve většině ostravských základních škol. Město jím přispěje ke zlepšení stravovacích návyků žáků. Projekt je inspirován populárním televizním pořadem o vaření. Šéfkuchař David Valíček navštíví vybrané školní jídelny a kuchařkám a personálu v kuchyni pomůže s organizací, přípravovou pokrmů a jejich servírováním. Děti dostanou degustační menu a oznámkují jednotlivé pokrmy.
Šéfkuchař se musí stejně jako kuchařky ze školních jídelen vejít do norem a tabulek, které nastavují cenu jídla. Cena jedné porce nesmí překročit částku 34 korun a při přípravě pokrmů musí respektovat nutriční doporučení. Projekt je hrazen z rozpočtu města Ostravy.
Zdroj: Magistrát města Ostravy