13.5.2009 – Poruba slavnostně otevřela nový dům s pečovatelskou službou

Náměstek primátora statutárního města Ostravy Zdeněk Trejbal, starosta městského obvodu Poruba Lumír Palyza a ředitel společnosti Bytostav Poruba Pavel Ševčík dnes otevřeli slavnostním přestřižením pásky nový dům s pečovatelskou službou na Průběžné ulici v Ostravě-Porubě. Jeho výstavba trvala dva a půl roku a vyžádala si téměř 230 milionů korun. První senioři se do areálu, který má podobu satelitního městečka, začnou stěhovat na začátku června.

13.5.2009 – Poruba slavnostně otevřela nový dům s pečovatelskou službou

„Hlavním impulzem pro realizaci projektu stavby domu s pečovatelskou službou byla stále se zvyšující poptávka po bydlení tohoto typu. Chtěli jsme poskytnout seniorům vysoký standard bydlení, proto jsme investovali do výstavby architektonicky zajímavého a kvalitně vybaveného areálu. Výsledkem je ojedinělé satelitní městečko zasazené do atraktivní lokality, které nemá v naší republice obdoby,“ uvedl starosta Poruby Lumír Palyza. Dodal, že stavba domu s pečovatelskou službou je největší investicí městského obvodu Poruba v jeho novodobé historii. „Vyžádala si téměř 230 milionů. 186 milionů korun jsme získali transferem z rozpočtu statutárního města Ostravy, 44 milionů nám poskytnul Státní fond rozvoje bydlení,“ vyčíslil starosta s tím, že stavební práce začaly v říjnu 2006 a kolaudace domu s pečovatelskou službou proběhla letos v březnu.

Areál čítající pět obytných dvojdomů disponuje celkem osmdesáti byty o rozloze od 28 do 62 metrů čtverečních. V nich by mělo najít nový domov zhruba sto seniorů. Ti naleznou veškeré potřebné služby v centrální budově, kde jim bude sloužit tělocvična, rehabilitační centrum, společenská místnost s pódiem a terasou, počítačový koutek s internetem, jídelna, bufet s posezením, kadeřnictví a ordinace zubního lékaře. „Venkovní prostory osázené zelení stmeluje náměstíčko s dřevěným altánem. Samozřejmostí je i dostatek parkovacích míst,“ doplnil Palyza.

Dokončený areál, jehož slavnostního otevření se dnes zúčastnili představitelé statutárního města Ostravy a městského obvodu Poruba, projektanti a realizátoři stavby a také zástupci organizací poskytujících sociální a zdravotní služby, si bude moci prohlédnout i veřejnost. Porubská radnice připravila na 19. května dopoledne Den otevřených dveří.