Městský obvod Poruba zahájil druhou vlnu privatizace bytového fondu

Nájemci zhruba čtrnácti set bytů v Ostravě-Porubě dostanou příležitost odkoupit si je do svého vlastnictví. Zastupitelstvo městského obvodu Poruba schválilo ve čtvrtek 1. září dlouho očekávaná pravidla pro privatizaci většiny svého bytového fondu - Zásady prodeje bytů, domů a nebytových prostor. Ty obsahují seznam konkrétních bytových domů určených k prodeji.

Městský obvod Poruba zahájil druhou vlnu privatizace bytového fondu

„Hlavním důvodem privatizace je umožnit nájemcům bydlet ve svém. V minulosti jsme zaznamenali zvýšený zájem nájemců o odkoupení obecních bytů. Vycházíme tedy z jejich požadavků. Byty budou v první řadě nabídnuty stávajícím nájemcům – tedy lidem, kteří v nich dlouhá léta bydlí,“ uvedl starosta městského obvodu Poruba Lumír Palyza. Jak podotkl, vzhledem ke stále rostoucím nákladům na údržbu a opravy bytového fondu je privatizace výhodná i pro ostatní obyvatele městského obvodu. „Prostředky získané privatizací bytového fondu budeme moci investovat do rozvoje Poruby,“ upozornil s tím, že některé domy prodávané jako celky bytovým družstvům by mohly být podle optimistických předpokladů prodány už v závěru letošního roku. Hlavní část privatizace proběhne v roce 2012, dokončena by měla být v roce 2013.

Osobami oprávněnými privatizovat budou jen aktuální nájemci, kteří mají platnou nájemní smlouvu a nedluží na nájemném. Byty se budou prodávat za základní cenu 6 000 korun za metr čtvereční, která bude ještě navýšena o cenu pozemku domem zastavěným. Někteří nájemníci musejí počítat s tím, že k tomuto základu budou ještě připočteny náklady na rekonstrukce domu, a to v případě, že k modernizaci objektu došlo v období let 2007–2011. „Nabízíme nájemcům odprodej bytů za výhodnější cenu než je cena tržní. Při jejím stanovení jsme vycházeli ze znaleckého posudku, srovnání cen při privatizaci bytového fondu v obdobných lokalitách a zároveň jsme dbali na to, aby městský obvod neporušil předpisy o veřejné podpoře,“ vysvětlil starosta.

Pokud by došlo k prodeji všech domů určených k privatizaci, zůstalo by městskému obvodu zhruba 200 bytů. Některé z nich jsou bezbariérové či malometrážní, mohou tedy v budoucnu sloužit jako tzv. sociální bydlení. „I když předpokládáme, že zájem o koupi bytů bude ze strany nájemců masivní, není pravděpodobné, že dojde ke 100% odkupu nabízených bytů,“ řekl Palyza. Nájemní smlouvy těch nájemců, kteří byt neodkoupí, zůstanou stále v platnosti. Nájemci tedy budou užívat byt za stejných podmínek jako doposud.

První fáze privatizace bytového fondu probíhala v Porubě v letech 1997–2002. Městský obvod Poruba tehdy privatizoval zhruba deset tisíc bytů.