05/2011

31.5.2011 – Nový multifunkční areál slavnostně otevřel desetibojař Tomáš Dvořák

Na místě zastaralého sportoviště u dvou základních škol na Porubské ulici v Ostravě-Porubě vyrostl multifunkční sportovní areál za téměř sedmnáct a půl milionu korun. Slavnostního otevření stadionu se dnes ujal starosta městského obvodu Lumír Palyza a trojnásobný mistr světa v desetiboji a olympijský medailista Tomáš Dvořák. Nový areál slouží nejen žákům škol, ale v odpoledních hodinách a o víkendech také veřejnosti.

26.5.2011 – Hlavní třída hostí umělecký happening

Na velký umělecký happening se připravuje Hlavní třída v Ostravě-Porubě. Poslední květnovou sobotu se sem sjedou desítky umělců, kteří představí návštěvníkům svůj talent a dovednosti. Dopoledne bude patřit výtvarníkům tvořícím díla pod širým nebem a odpoledne se představí divadelní soubory, artisté, šermíři a kaskadéři.

25.5.2011 – K pátrání po tajné chodbě se přidali i proutkaři

Dalšími vrty pokračuje v těchto dnech pátrání po podzemní chodbě, která měla údajně spojovat porubský zámek s nedalekým kostelem sv. Mikuláše. K oborníkům z Vysoké školy báňské–Technické univerzity Ostrava se přidali i proutkaři Slavomír Cedivoda a Radúz Klika.

18.5.2011 – Sorela v Porubě slaví šedesátiny, radnice dala vysadit jubilejní strom

Jubilejní strom, který má připomínat 60. výročí zahájení výstavby takzvané nové Ostravy, vysadili dnes u Domu kultury Poklad zástupci městského obvodu Poruba. Přesně před šedesáti lety, v květnu roku 1951, rozhodla tehdejší vláda o výstavbě nových obytných čtvrtí na Ostravsku. Jedna z vytipovaných lokalit se nacházela i v katastru obce Poruba. V následujících letech vznikl v Porubě gigantický urbanistický celek vystavěný v architektonickém stylu nazývaném sorela. Od roku 2003 je památkovou zónou.

13.5.2011 – Dům s pečovatelskou službou slaví dva roky provozu

Areál Domu s pečovatelskou službou na Průběžné ulici v Ostravě-Porubě slaví dva roky provozu. Poskytuje kvalitní bydlení i široké spektrum služeb desítkám seniorů. Zájemci o pronájem bytu v architektonicky ojedinělém satelitním městečku mohou podávat své žádosti na Odbor správních činností a bytového hospodářství Úřadu městského obvodu Poruba. Formulář je možné získat na www.moporuba.cz

6.5.2011 – Obyvatelé Poruby mají možnost podílet se na rekonstrukci ulic

Porubská radnice pokračuje v ojedinělém projektu, který umožňuje veřejnosti rozhodovat o výsledné podobě rekonstrukce jejich ulic. Princip přímé komunikace s obyvateli využívá radnice už potřetí. Občané měli v minulosti možnost připomínkovat opravy na náměstí B. Němcové a ulici J. Šoupala. Nyní radnice iniciuje sérii setkání k plánované rekonstrukci Žilinské ulice.

5.5.2011 – Den s vojenskou historickou technikou

Hlavní třída v Ostravě-Porubě hostí tuto neděli od 10:00 do 17:00 hodin tradiční akci nazvanou Den s vojenskou historickou technikou. Pořádá ji městský obvod Poruba ve spolupráci s Klubem terénních vozidel 4x4 Havířov a 53. brigádou průzkumu a elektronického boje Armády České republiky.

5.5.2011 – Galerie na schodech hostí výstavu Po deseti letech

Výstavu uznávaného uměleckého fotografa Jaroslava Kubíka nazvanou Po deseti letech hostí Galerie na schodech, která se nachází v hlavní budově Úřadu městského obvodu Poruba. Právě tento autor stál u zrodu myšlenky galerii na radnici otevřít a před deseti lety její provoz výstavou svých prací zahajoval. Současná výstava je zaměřena na portrétní fotografii a potrvá do 17. června.

3.5.2011 – Veřejnost si může virtuálně prohlédnout porubské základní školy

Z pohodlí domova si mohou zájemci prohlédnout budovy i interiér učeben dvanácti základních škol, jejichž zřizovatelem je městský obvod Poruba. Umožní jim to virtuální prohlídka, kterou najdou na oficiálním portálu městského obvodu www.moporuba.cz. Jde o vůbec první prezentaci tohoto typu, kterou si nechala porubská radnice zhotovit.

2.5.2011 – Městský obvod zvýšil počet pracovníků veřejně prospěšných prací

O třicet pracovníků veřejně prospěšných prací více než doposud pečuje od dnešního dne o pořádek v ulicích Ostravy-Poruby. Městský obvod Poruba si od zvýšení počtu uklízečů veřejných prostranství slibuje zlepšení pořádku a životního prostředí v obvodu. Nové posily budou udržovat čistotu chodníků, zatravněných ploch, kontejnerových stání, autobusových zastávek a čekáren. Dosud mohl městský obvod na základě příspěvků z úřadu práce krátkodobě zaměstnávat pouze čtrnáct pracovníků veřejně prospěšných prací.