Radnice představila občanům projekt rekonstrukce úseku ulice M. Kopeckého

Ulice Matěje Kopeckého v Ostravě-Porubě se dočká unikátní rekonstrukce. Radnice ve spolupráci s odborníky našla způsob, jak lidem zajistit nové chodníky a zároveň zachovat lipové aleje. Při opravě využije revoluční technologii, která se v loňském roce osvědčila při modernizaci náměstí Družby. Pokud se městskému obvodu podaří získat finance z rozpočtu města, rekonstrukce horní části ulice v délce 230 metrů by mohla začít v příštím roce. Náklady na její úpravu by neměly přesáhnout 17 milionů korun.

Radnice představila občanům projekt rekonstrukce úseku ulice M. Kopeckého

 

Projekt počítá se zúžením profilu ulice a jejím zjednosměrněním v režimu obytné zóny, což přispěje ke zklidnění dopravy. Přibudou plochy na kontejnerová stání s přístřešky, lavičky a nové osvětlení. Projekt řeší také nedostatek parkovacích míst. Ze současných 60 stání vzroste jejich počet na sto. Hlavní výhodou však je zachování a obnova stávajících lipových alejí. „Oslovili jsme krajinářského architekta Petra Veličku, který je autorem projektu modernizace nám. Družby pomocí tzv. roštové metody, kdy se nad kořeny stromů narušující chodníky usadí pozinkované rošty. Ty zajistí stromům přístup ke vzduchu a vodě,“ říká porubsky místostarosta Petr Mihálik s tím, že se tento postup radnici osvědčil.

„V případě úpravy části ulice M. Kopeckého počítáme s využitím roštů z kompozitu, tedy směsi umělé hmoty zasypané speciální štěrkovou směsí, přičemž každý rošt je atypický podle potřeb jednotlivého stromu. Upravená pěší komunikace tak poskytne maximální komfort chodcům a zároveň ochrání stromy,“ vysvětluje Petr Velička.

Obnovu této 60 let staré ulice vítají především její obyvatelé, kterým už radnice ve spolupráci s odborníky na společném setkání podrobně projekt představila. Vedení obvodu věří, že současný projekt plně nahradí původní plány na rekonstrukci ulice M. Kopeckého. Ta byla součástí projektu komplexní estetizace nejstarší porubské části, která zahrnovala obnovu pěti ulic. Projekt se podařilo v posledních letech realizovat téměř celý, k jeho dokončení chybí právě rekonstrukce částí ulic M. Kopeckého a Čs. exilu. Ty nebylo možné modernizovat podle původního projektu, který počítal s kompletní obměnou vzrostlých stromů. Na základě rozhodnutí Nejvyššího správního soudu musela radnice najít alternativní řešení. „Podle reakcí obyvatel jsme nalezli kompromisní řešení, které nám umožní dostát závazkům vůči stovkám obyvatel této lokality, vytvořit jim kvalitní podmínky pro bydlení a estetizovat prostředí, ve kterém žijí,“ sdělil Mihálik. Jak dodal, snahou radnice je pokračovat v úpravě ulice i v její spodní části. Jakmile bude další projekt dokončen, představí ho radnice opět občanům a pokusí se na něj co nejdříve zajistit finanční prostředky.