Rekonstrukce azylových zařízení vstoupila do druhé etapy

První etapu rekonstrukce azylových zařízení ukončilo Centrum sociálních služeb Poruba (CSS Poruba), které je příspěvkovou organizací městského obvodu. Projekt zahájený letos v dubnu zahrnuje opravu Azylového zařízení a Noclehárny pro lidi bez přístřeší a také Domova pro matky s dětmi. Na jeho realizaci se centru podařilo získat více než 5 milionů korun z Regionálního operačního programu Moravskoslezského kraje.

Rekonstrukce azylových zařízení vstoupila do druhé etapy

V prvně etapě byla dokončena rekonstrukce budovy, v níž sídlí Azylové zařízení a Noclehárna pro lidi bez přístřeší, část oprav je hotova i v Domově pro matky s dětmi. Klientky už mají v bytech nové podlahy a sociální zařízení. V druhé etapě dojde ke kompletní obměně vybavení bytových jednotek. Matky ubytované se svými dětmi v domově se tak do konce příštího roku dočkají modernějšího a útulnějšího prostředí. „Snažíme se poskytovat systematickou péči a zázemí dětem, které nevyrůstají v úplné rodině a mají ztížený start do života. Díky projektu jim vytvoříme příjemnější podmínky k bydlení,“ uvedl místostarosta městského obvodu Poruba Jan Dekický. Domov pro matky s dětmi je v provozu už dvanáct let. V jedenácti bytech poskytuje azyl ženám, které se ocitly v obtížné životní situaci a jsou ohroženy sociální exkluzí. Sociální pracovnice v domově jim pomáhají začlenit se do společnosti a učí je, jak uspět v samostatném životě. „Nejde tedy pouze o zajištění dočasného ubytování, ale také o poskytnutí komplexní sociální pomoci a služeb,“ doplnil Dekický s tím, že CSS Poruba zajišťuje kromě chodu azylových zařízení i provoz dvou domů s pečovatelskou službou.

Náklady na realizaci projektu „Stavební úpravy–rekonstrukce azylových zařízení CSS Poruba“ činí 5 631 268 korun. Regionální operační program Moravskoslezského kraje poskytl centru 5 208 923 korun, zbývající částku zaplatil městský obvod Poruba. Ukončení stavebních úprav je plánováno na závěr roku 2012. Cílem projektu je zlepšení ubytování jak z hlediska úspory elektrické energie a nákladů na vytápění, tak i v oblasti bezpečnosti a ochrany osob, majetku i oprávněných zájmů klientů.