Starosta Lumír Palyza převzal pamětní medaili paraskupiny WOLFRAM

Pamětní medaili paraskupiny WOLFRAM převzal dnes od zástupců Krajského vojenského velitelství Ostrava starosta městského obvodu Lumír Palyza. Při slavnostním předání mu představitelé ozbrojených sil poděkovali za jeho přínos při pořádání vzpomínkových akcí konaných každoročně u příležitosti výročí vysazení čs. paraskupiny Wolfram v Beskydech za druhé světové války.

Starosta Lumír Palyza převzal pamětní medaili paraskupiny WOLFRAM

„Nesmírně si tohoto ocenění vážím. Znamená pro mne závazek a je motivací pro další práci v oblasti šíření legionářských tradic. Vnímám jej jako poděkování celému vedení městského obvodu i našim předchůdcům. Porubská radnice vždy podporovala ty, kteří prošli útrapami druhé světové války,“ uvedl starosta městského obvodu Lumír Palyza.

Vzpomínkové akce Wolfram jsou Krajským vojenským velitelstvím Ostrava pořádány zejména pro školy a skautská hnutí. „Děti si mohou vyzkoušet, co museli prožívat vojáci vysazení do týlu nepřítele. Přesouvají se v Beskydech, musejí se zorientovat v terénu a plnit úkoly,“ vysvětlil zástupce ředitele Krajského vojenského velitelství Ivan Hrvol s tím, že tuto akci mohou pořádat také díky podpoře porubské radnice.

Starosta Lumír Palyza v minulosti obdržel také stříbrnou a bronzovou pamětní medaili Československé obce legionářské a čestné uznání Československé obce legionářské a Českého svazu bojovníků za svobodu. K udělení těchto vyznamenání doporučil starostu ostravský výbor legionářů na základě snahy uchovat odkaz legionářů, za péči o pietní místo a pořádání vzpomínkových akcí.