Nejstarší Porubanka oslavila 104. narozeniny

Ačkoli zdraví neslouží Růženě Bartová tak dobře jako dříve, duševně je stále v pohodě a nikdo by neřekl, že 22. června oslavila už své 104. narozeniny. Jubilantka, která pamatuje Rakousko-Uhersko i obě světové války, je už od mládí velkou fanynkou fotbalu, její bratr za SK Slezská Ostrava dokonce hrával.

Nejstarší Porubanka oslavila 104. narozeniny

Plakát fotbalového Baníku má i na zdi nad svou postelí. „Fotbal stále sleduji, ale už ne tak často. Přece jen to zdravotně na účast na olympiádě už není. Tam bych v současnosti skočila tak maximálně půl metru,“ usmála se nejstarší Porubanka. 

K narozeninám jí přišla popřát i její rodina, a pokud by se v pokoji hlučínského Domova U jezera sešli všichni, byl by tam opravdu velký nával. Vždyť má osm pravnoučat a tři prapravnoučky. „Často se mě lidé ptají, jaký je recept na dlouhověkost. Na to se špatně odpovídá. Nikdy jsem moc nepila alkohol a nekouřila. Ale rozhodující je podle mě rodina. Mít kolem sebe všechny děti, vnoučata, pravnoučata a prapravnoučata, to člověku dodává chuť do života,“ dodala Růžena Bartová.

K oslavě jejích 104. narozenin se sešla velká část příbuzenstva. Mezi gratulanty nechyběl ani místostarosta městského obvodu Poruba Petr Jedlička. „Její kondice je obdivuhodná. Vitalitu a optimismus, který kolem sebe šíří, jí můžeme jen závidět. Přeji jí, aby jí zdraví sloužilo a my se tu mohli společně sejít příští rok na oslavě 105. narozenin,“ řekl místostarosta Petr Jedlička.

Oslavenkyně žila až do svých 101 let sama v bytě v Ostravě-Porubě. Od předloňska bydlí kvůli zhoršující se mobilitě v Domově U jezera v Hlučíně. „Tady je mi dobře. Starají se o mne skvěle a dělají, co mi na očích vidí,“ pochválila personál Růžena Bartová.