Protiváha (6. 6. – 11. 9. 2018)

5/6 2018

Pražský výtvarník Jan Pfeiffer vytvořil díla speciálně pro Galerii Dukla při příležitosti jejího slavnostního otevření. Při své práci použil techniku vtírání grafitového prachu.

Protiváha (6. 6. – 11. 9. 2018)

Prvním vystavujícím v nové galerii se stal Jan Pfeiffer. Dílo, které autor vytvořil speciálně pro výstavní premiéru Galerie Dukla, v sobě nese téma pomíjivosti, ztrácení a objevování. Autor podle vlastních slov tvořil inspirován architekturou a geniem loci pasáže.

„Pojal téma jako příležitost pracovat s principem prostorové animace. Příběh se odvíjí prostřednictvím pohybu diváka, který na sebe navazující díla propojuje v rytmu chůze. Název instalace odkazuje na princip protilehlého gradientu, zprostředkovaného šestnácti iluzivně prostorovými plátny zhotovenými grafitovým prachem,“ popsal kolekci kurátor Tomáš Knoflíček.

Jan Pfeiffer absolvoval AVU, Ateliér monumentální tvorby Jiřího Příhody (2006–2011; v roce 2008 studoval v Ateliéru Zbigniewa Libery tamtéž). Od roku 2015 pokračuje v doktorském studiu na Univerztě Karlově, na katedře výtvarné výchovy Pedagogické fakulty.

Jan Pfeiffer se pohybuje napříč různými médii – holduje videu, fotografii, animaci či kresbě. Jeho analytická zádumčivost nad historickými, politickými či sociokulturními jevy se setkává s upřímnou fascinací mytologickou a náboženskou symbolikou. Materiál ke zpracování si však autor nevybírá podle jeho relevance v historiografickém diskurzu. To, co jej primárně zajímá, jsou někdy téměř nepostřehnutelné mechanismy a konotace, které dané historické či společenské momenty utváří či obklopují. A nebo obráceně zkoumá dané mechanismy a konotace jako následky iniciačního, spouštěcího momentu, v němž nastává historický či společenský pohyb.

Jazyk, kterým Jan Pfeiffer vykládá eklektické příběhy vlastního uvažování, je abstraktní a často svébytně symbolický. Jeho základem však neustále zůstává lidské měřítko, které autor převádí jak do svých jednotlivých prací, tak do galerijního kontextu.

Jan Pfeiffer je vítězem Essl Art Award CEE 2009 (prestižní cena pro studenty umění). 

Zdroj: http://janpfeiffer.info/