Navigace

Madeira – perla Atlantiku (4. 4. – 12. 5. 2022)

31/3 2022

výstava fotografií Iva Sloniowského

Madeira – perla Atlantiku (4. 4. – 12. 5. 2022)

Ivo Sloniowski: Casa de colmo

Ivo „Zoubek“ Sloniowski
Narodil se v Ostravě-Vítkovicích v roce 1964. Po absolvování základní školy a středního učiliště začal pracovat jako zámečník ve Vítkovicích. V roce 1981 založil s kamarády trampskou osadu Modřín, s jejíž domovenkou procestoval téměř všechna pohoří u nás i na Slovensku. Po pádu železné opony přišly na řadu polské Soví hory, Gory srebrne, Sasko, rakouské Alpy, italské Dolomity a francouzské i španělské Pyreneje.

Své dojmy z cest od roku 1986 zaznamenává na fotografický materiál, nejprve analogový, posléze digitální.

Miluje východy a západy slunce a tajemnou mlhu. Rád také fotí vodu a hraje si s dlouhými časy. Nejvíce času se ale snaží pohybovat v našich horách. Zejména mu učarovaly Jizerky a v neposlední řadě Rychlebslé hory, kde má jeho osada svůj camp Fort Larch.

K jeho dalším koníčkům patří plastikové modelářství. Staví zejména těžká děla a válečné lodě. Před několika lety se také nechal unést kouzlem plachetnic. Maluje na dřevo, zejména krajinky a zajímá se o fortifikační stavitelství (forty, festy, tvrze) 19. a 20. století.

-------

Madeira je portugalský ostrov ležící v Atlantském oceánu asi 580 km západně od pobřeží Maroka a 980 km jihozápadně od Lisabonu. Náleží Portugalsku, má ale vlastní regionální vládu a parlament. Centrální vládu zastupuje guvernér a vojenský velitel.

Ostrov znali již staří Římané a Kartaginci. V 15. století ostrov osídlili Portugalci. Objevili ho se svými loděmi kapitáni João Gonçalves Zarco a Tristão Vaz Teixeira, kteří byli ve službách krále Jindřicha Mořeplavce.

K Madeiře patří ještě ostrov Porto Santo (rodiště manželky Kryštofa Kolumba) a souostroví Ilhas Desertas (rezervace tuleňů a ptáků).

Ostrov je vulkanického původu a vládne na něm mírné, subtropické klima, které vytváří podmínky pro růst bohaté květeny z celého světa, subtropických lesů, eukalyptů, vavřínů a vřesovců. Celý střed ostrova s divokým centrálním pohořím je národním parkem a mnoho rezervací se nachází i na jiných jeho částech.

Madeira je protkaná zavlažovacími kanály – levádami (jde prý až 2000 km). Některé slouží jako turistické cesty. Mnohdy jsou však v závratných výškách, vytesané do kolmých skal. Je tedy nutný jistý krok, znalost pohybu ve vysokohorském terénu a žádné závratě!

Spousta jich vede také desítkami skalních tunelů a spolu s návštěvou centrálního pohoří jde opravdu o silný zážitek!

Na své si přijdou i milovníci květeny, neboť rostliny zde kvetou prakticky celý rok. Nad Funchalem (na jehož předměstí se narodil slavný fotbalista Ronaldo) se nachází několik úžasných botanických zahrad a parků a příznivci botaniky si zde budou připadat jako v ráji.

Jižní pobřeží se vyznačuje stálým slunečným počasím, plážemi z oblázků nebo tmavého vulkanického písku. Zato severní pobřeží je spíše deštivé, s příkrými bizarními skalami bičovanými častými větry.

Na ostrově skvěle funguje autobusová doprava. A když člověk pochopí systém místních jízdních řádů, dá se na většinu míst dostat relativně levně, bez služeb místních turistických agentur. Ty jsou naopak dosti drahé! Do centrálních hor však nic nejezdí a je nutno dát vydělat místním.

Madeiru navštívilo také mnoho významných osobností počínaje už zmíněným Kryštofem Kolumbem. Z dalších to byli například rakouská císařovna Sisi, která si zde léčila tuberkulózu, poslední habsburský císař Karel I. Ten zde nakonec zemřel na zápal plic. Další Habsburk, který tu pobýval, byl i smolařský mexický císař Ferdinand Max. Ostrov si oblíbil i britský ministerský předseda Winston Churchill. Na útesu nad městečkem Câmara de Lobos s doutníkem v ústech maloval své obrazy.

Také mnoho dalších lidí tento ostrov mnoha tváří okouzlil a rádi se sem vracejí. A rád se tam vracím i já…

Ivo Sloniowski