POHO2030

2. 6. – 17. 8. 2020

stromyPOHO2030 je krajský program, do kterého jsou zapojeny společnosti, organizace, subjekty nebo jednotlivci z území POHO(pohornické krajiny Karvinska) i z regionu. Společnou vizí všech zapojených aktérů je přeměnit pohornickou krajinu Karvinska na prosperující území s pestrým a udržitelným životem. POHO2030 se má stát územím v pohybu, kam budou lidé směřovat za aktivním odpočinkem, územím pro chytrá řešení, které bude přitažlivé pro inovátory a kreativce z celého světa a v neposlední řadě pak územím nových energií, kde se budou využívat energeticky nenáročné bezuhlíkové technologie a obnovitelné zdroje.

POHO2030 vychází z Koncepce pohornické krajiny Karvinska do roku 2030, která se stala základem pro všechny další práce. Koncepce má analytickou a návrhovou část. V 19 analýzách detailně popisuje stav území z různých odborných hledisek. Na základě analýz pak koncepce navrhuje 10 schémat rozvoje území, přičemž součástí je také manuál s příklady úspěšných proměn krajiny z ČR i ze zahraničí.

Program má celkově tři etapy, které odpovídají očekávanému vývoji programu v čase. Tzv. „nultá etapa“ je etapou tvorby Koncepce a jejího schvalování. Výsledkem byl popis Memoranda o spolupráci v červenci 2019, a to 36 stakeholders z regionu. V současné době se nacházíme v první etapě, která bude ve znamení zahájení pilotních projektů a prvních akcí pro veřejnost. V plánu jsou projekty strategičtějšího významu jako například kostelkonverze dolu Gabriela a Barbora, urbanistické řešení oblasti kolem kostela sv. Petra z Alkantary, který je v důsledku půdních poklesů zešikmený či propojení oblasti prostřednictvím cyklostezek nebo energostezky. Mezi velké projekty pak bude bezpochyby patřit také zřízení návštěvnického centra u šikmého kostela, zatraktivnění Karvinského moře, veřejnosti dobře známé vodní plochy v území a dalších oblastí a poklesových jezer, které mají primárně sloužit k rozvoji cestovního ruchu. Ambicí je vytvoření 3D virtuálního modelu oblasti (digital twin) umožňujícího dokonalé zachycení stavu pro účely budoucího plánování a návrhu využití oblasti a Master Planu, který bude sloužit jako podklad pro změnu územního plánování. K nosným pilířům rozvoje tohoto území patří i transformace bývalých důlních areálů na smart průmyslové parky nebo na nové městské části spojující akademickou, výrobní a veřejnou sféru, výzkum, vývoj, výrobu a testování a oblast nové energetiky, která vytvoří z území soběstačnou, energeticky nezávislou oblast s plně integrovanými prvky cirkulární ekonomiky. Vedle strategických (pilotních) projektů budou realizovány menší projekty, kulturní nebo sportovní akce, které mají za cíl do oblasti přilákat lidi a nabídnout jim zde bohatý a smysluplný program k trávení volného času. Jedná se např. o komentované prohlídky pro veřejnost nebo filmaře, fotografický workshop pro kreativce, autokino pro veřejnost, sportovní exhibice, festival fPOHO, hudební koncerty, divadelní představení aj.

Více o projektu na webu www.poho2030.cz nebo facebooku POHO2030.