Revitalizace předprostoru Oblouku

25. 3. – 31. 12. 2022

Oblouk. Dominanta Poruby se poprvé od své výstavby kompletně renovuje. Rekonstrukce monumentální stavby skončí v roce 2022 a půjde-li vše podle plánu, začne se s revitalizací předprostoru.

Oblouk
Soubor obytných domů zvaný Oblouk byl postaven v letech 1952 až 1955 v duchu socialistického realismu podle návrhu architekta Evžena Šteflíčka z brněnského pracoviště Stavoprojektu. Inspiroval se budovou Hlavního vojenského štábu na Palácovém náměstí v Petrohradu z poloviny 19. století. Oblouk v podstatě zakryl již zde stojící, pozdně funkcionalistické hornické sídliště podél dnešních ulic Porubské, Dělnické a Skautské.
Od 16. dubna 2008 je Oblouk kulturní památka. Oprava budovy, o které se kdysi hovořilo jako o vstupní bráně do Poruby, začala v roce 2021. Celková rekonstrukce objektu se týká vnější části budovy a společných vnitřních prostor. Byly vyměněny napadené prvky konstrukce krovu. Dále byla provedena hydroizolace podzemního podlaží včetně kompletní sanace zdiva, sanace sklepních prostor, zateplení stropu posledního podlaží a oprava fasády. Zdobné prvky – sgrafita – jsou postupně restaurovány. Dům dostává novou střešní krytinu. Opraven bude také chodník, který budovu lemuje.

Na rekonstrukci Oblouku naváže ještě letos celková revitalizace předprostoru, v samostatném projektu se v další fázi budou spravovat rovněž zpevněné plochy za Obloukem.

Návrhovou studii revitalizace veřejného prostoru u Oblouku vypracovaly architektky Magda Cigánková Fialová a Petra Friedlová z ostravského ateliéru ZAKA 22. Opravami projdou zpevněné plochy, starý městský mobiliář bude kompletně vyměněn, upravena bude i zeleň. Celkově by tak tomuto místu měl být navrácen jeho původní význam a funkčnost.

Aktuální stav

V okolí Oblouku se nachází chodníky a zpevněné plochy ve špatném stavu. Není zde dostatek odpadkových košů a kvalitní posezení. Naopak hodnotná je zeleň, která je tvořena převážně vzrostlými listnatými stromy v dobrém stavu. Nejpočetněji je zastoupen náš národní strom – lípa srdčitá.  Atraktivní je rovněž výsadba narcisů v pomyslném středu prostranství. Naopak nevyhovující jsou zejména keře – část keřového patra je přestárlá a příliš neprospívá. Proto bude odstraněno. Z bezpečnostních důvodů jsou ke kácení navrženy i čtyři stromy.¨

Návrh obnovy

Návrh zahrnuje opravy zpevněných ploch, doplnění městského mobiliáře a nové sadové úpravy. Chodník projde rekonstrukcí a jeho povrch bude zhotoven z šedé betonové dlažby s využitím dvou odstínů – světlé a tmavé. Původní mobiliář bude odstraněn a nahrazen novými lavičkami s opěradly, stoly a odpadkovými koši. Budou zde vysazeny kvetoucí druhy stromů (sakury) a na osu komunikace Porubské nová jedle, jež bude v budoucnu sloužit jako vánoční strom místo dnes usychajícího smrku. Vysazeny budou také smíšené záhony travin a trvalek i cibuloviny; přičemž budou částečně využity druhy z blízké okružní křižovatky, aby došlo k určitému sjednocení. Rostliny jsou vybrány tak, aby záhony, které budou umístěny na prostranství před Obloukem, kvetly po co nejdelší část roku. Pomyslný střed kruhu kolem dopravní křižovatky bude tvořit květnatá louka.

Schodiště u věže Oblouku bude rovněž opraveno. Celkovou revitalizací by mělo dojít ke zpříjemnění pobytu v lokalitě. Spolu s obnovou souboru bytových domů tak území získá důstojnost, jakou si zaslouží.

Oživování předprostoru Oblouku

Dopravní vytížení ulic nábřeží SPB a Porubské v této lokalitě moc nenabádá k provozování kulturních aktivit na tomto místě. Přesto i sem kulturní dění již několikrát zavítalo. V roce 2017 se zde uskutečnilo jedno z hudebních představení letního pop-up festivalu Letní umělecká scéna, které odehrál Jiří Neduha. V letech 2017–2019 se tu konaly sousedské slavnosti Zažít Ostravu jinak. Během sochařského festivalu Sculpture line zde bylo umístěno umělecké dílo výtavrníka Jiřího Raise s názvem Noha. V roce 2017 se v průjezdu Porubské ulice promítal videomaping organizátorů festivalu Kamera Oko.

Oblouk v širších souvislostech

Rekonstrukce souboru bytových domů a úvahy o podobě předprostoru Oblouku jsou jednou z priorit Poruby, nejsou však v jejích záměrech osamocené. Lokalita Oblouku se již dlouho řeší také v kontextu revitalizace Zámeckého parku, k níž obvod hledá cestu od roku 2016. Park se zámkem a přilehlým kostelem totiž do 50. let 20. století tvořily srdce tehdejší obce. S novou podobou se park dostal na okraj zájmu veřejnosti. Radnice chce proto vytvořit celistvý parkový prostor, který propojí starou zástavbu s novou a celou lokalitu zatraktivní. stejně tak má na rozvoj území vliv řešení dopravy. První kroky, které v užších či širších souvislostech posouvají kvalitnější fungování území, činí nejen městský obvod, ale i další subjekty. Pod zem byl už uložen horkovod, byl vybudován nový chodník, vykoupeny a zbourány byly objekty představující bariéry v území (sběrna, autoservis, drobný objekt zázemí úřadu). Také už byla dokončena rekonstrukce přilehlé ulice G. Klimenta. A nedaleko Oblouku na Dělnické ulici rovněž vznikl nový Dům s pečovatelskou službou Harmonie, doplněný o služebnu městské policie, kavárnu a atrium.