Revitalizace ulice Gustava Klimenta

25. 11. 2019 – 20. 4. 2020

G. KlimentaUlice Gustava Klimenta se nachází v prvním stavebním obvodu Poruby, který je součástí městské památkové zóny.

Velkým problémem této oblasti je parkování vozidel – auta stojí po obou stranách silnice, čímž výrazně komplikují průjezdnost a ohrožují bezpečnost dopravního provozu. Taktéž chodníky jsou velmi poničené. V dobrém stavu není ani zeleň. Mohou za to částečně i řidiči, kteří při parkování vozidel poškozují kořeny stromů.

Městský obvod zamýšlí v ulici zřídit obytnou zónu, která by doplnila již existující na ulicích Budovatelské a Urxově. Počítá se zklidněním dopravy, zvýšenou bezpečností chodců, rozšířenou nabídkou parkovacích míst a nově vysázenou zelení s kvalitními, už vzrostlými stromy. Silnice budou v jedné úrovni s chodníky, což zajistí bezbariérovost celé lokality. Výraznou proměnou projde i prostor před Jazykovým gymnáziem Pavla Tigrida. Potřeby pěších budou upřednostněny před automobilovou dopravou – rychlost má být snížena na 20 km/h a před školou se počítá s umístěním zpomalovacích pásů.

Revitalizace ulice Gustava Klimenta je prvním projektem, který vychází z Koncepční strategické studie veřejného prostoru I. stavebního obvodu městského obvodu Poruba.