Zelená Porubě

15. 1. – 30. 3. 2023

Do loňského ročníku Porubského participativního rozpočtu Zelená Porubě: Navrhni svůj dvůr se přihlásilo celkem šest návrhů. Všechny návrhy naplnily podmínky projektu a prokázaly nápad a snahu navrhovatelů zlepšit své okolí a prostředí, ve kterém bydlí. Do finále postoupily tři návrhy, z nichž v hlasování Porubanů uspělo nejlépe Dopravní hřiště a pumptrack. Druhé se umístilo Zelené hřiště, třetí skončil nápad s názvem Aktivní Podéšti. Všechny návrhy byly představeny v malé pasáži Galerie Dukla.

Dopravní hřiště a pumptrack pro děti

 

V okolí místa je docela dost bytových domů, kde žijí rodiny s dětmi, a návštěvnost by byla jistě velká, poblíž nic podobného není. Hřiště by bylo využíváno v podstatě celoročně. Hlavně od jara do podzimu, v zimních měsících je zde pobyt závislý na množství sněhu.

 

Předkladatelka: Lucie Tešnarová

Architekt: Ondřej Turoň

Lokalita: Staré asfaltové hřiště u křižovatky ulic Martinovská a Průběžná

Dopravní hřiště a pumptrack

 

Zelené hřiště

Zelené hřiště


Hřiště v současné době využívají všechny věkové kategorie k zábavě i odpočinku. Návrh dodává místu atraktivnější podobu. Využíváno bude celoročně, a to i během zimy, kdy svah mohou děti využít k bobování a sáňkování.

 

Předkladatelka: Radka Pečinková

Architektka: Laura Doležalová

Lokalita: Stávající hřiště mezi ulicemi Jasmínová a U Školky

 

Aktivní Podéšti


Nápad je určen pro obyvatele Poruby všech věkových kategorií, kteří prostor využijí k aktivnímu odpočinku a trávení svého volného času. Odhadem žije ve vnitrobloku cca 3000 obyvatel, kteří budou mít z projektu prospěch. Celý dvůr bude využíván celoročně.

 

Předkladatel: Jindřich Kaněra

Architekt: Tomáš Vrtek

Lokalita: Dvůr mezi ulicemi Ludvíka Podéště a Oty Synka

Aktivní Podéšti